Termékeink » JAWS for Windows » TSN - Technikai tippek felhasználóknak » Microsoft Word

Rövid leírás: A JAWS nem következetesen jelzi a nagybetűket Word XP esetén. (Verzió: 4.5x vagy magasabb)

Probléma: Erről a problémáról kapott ugyan jelentést a Freedom Scientific cég, viszont egyelőre nem tapasztalták a jelenséget. Ettől függetlenül a következő történhet, mikor e probléma fellép: amikor egy dokumentumot gépel be úgy, hogy a Begépelt betűk kimondása akár karakterenkéntire, akár szavankéntire van állítva, a JAWS helyes hangmagasságot használ a kis- és nagybetűknek megfelelően. Viszont ha a nyílbillentyűkkel lépked a dokumentumban, a nagybetűk vagy a megfelelő hangmagassággal hangzanak el, vagy nem.

Megoldás: ez a jelenség akkor fordulhat elő, ha előzőleg beilleszt valamit az éppen szerkesztett dokumentumba. Ekkor ugyanis egy lebegő Beillesztés gomb jelenik meg a képernyőn. Ez a gomb ugyan eltűntethető az ESC billentyűvel, de újra megjelenik, ha ismét a Beillesztés parancsot használja. Ahhoz, hogy kikapcsolja e gomb megjelenését a Word XP-ben, tegye a következőket:

1. Válassza az Eszközök menü Beállítások parancsát,

2. Lépjen a CTRL+TAB segítségével a Szerkesztés fülre,

3. Törölje a jelölést a Mutassa a Beillesztési beállítások gombot (Show Paste options button) jelölőnégyzetből,

4. Szüntesse meg az Intelligens Kivágás és Beillesztés (Smart Cut and Paste) jelölőnégyzet bejelöltségét,

5. Miután mindkét jelölőnégyzetből törölte a jelölést, az ENTER billentyűvel léptesse életbe a változtatásokat.

Ennek hatására a Beillesztés gomb többé nem jelenik meg, s a JAWS valószínűleg ezután helyesen fogja jelezni a nagybetűket.

Rövid leírás: A Microsoft Outlook címjegyzékéből történő címkiválasztás vagy kitöltés a Microsoft Wordon keresztül a JAWS lefagyásához, vagy a felolvasás hibás működéséhez vezet. (Verzió: 4.5x)

Probléma: A Word egyik szolgáltatása, hogy elérhető az alkalmazásból az Outlook címjegyzéke. Címek kijelölése vagy megadása esetén a JAWS beszéde rövid időre megszakad, majd a felolvasás hibásan kezd működni, a JAWS lefagy Word 2000 esetén, vagy a Dr. Watson program hibát jelez a Winword.exe fájlban.

Ez a jelenség a JAWS 4.5x, Windows NT, 2000, XP és Word 2000 programegyüttes esetén fordul elő. A Word 2000-ben számos párbeszédpanel tartalmaz olyan gombot, mely a címjegyzék előhívására szolgál. Ezek a párbeszédpanelek az Eszközök menüből érhetők el és ideértjük a Címkék és boríték párbeszédpanelt, a levélvarázslót, és a címzett fülhöz tartozó ablakot. Ha ezen párbeszédpaneleken a "Feladó címének kijelölése" vagy a "cím kijelölése" gombot aktiválja, A Word lefagy, és a JAWS felolvasási szolgáltatása is hibásan kezd működni: a JAWS nem olvas fel semmit a dokumentumterületről, illetve általánosságban semmiféle navigáció esetén. A JAWS-ból és a Word-ből történő kilépés, majd mindkettő újraindítása általában visszaállítja az eredeti állapotot, de a címjegyzék elérésére szolgáló gombok továbbra sem használhatóak az elvárt módon. Elképzelhető viszont, hogy a TAB billentyűvel a címjegyzék elérésére szolgáló gombokra lépve, majd a JAWS kurzor segítségével a kívántra kattintva az egérrel, megoldja a problémát.

Megoldás: a probléma megoldására készültek módosított szkriptek, melyek egy 14704Word.zip nevű fájlban találhatóak. Ez a fájl letölthető a következő helyről:
ftp://ftp.freedomscientific.com/users/hj/private/WebFiles/14704Word.zip

Megjegyzés: Ezek a szkriptek csak a JAWS angol nyelvű változatához használhatók, a honosított változat ügyében keresse meg a helyi képviseletet! A régi szkriptek ezen újakra történő cseréjének lépései:

1. Töltse le a fájlt és mentse a merevlemez egy könnyen hozzáférhető mappájába.

Megjegyzés: Egy segédprogramra lesz szüksége (mint például a Winzip) a fájlok kicsomagolásához.

2. Csomagolja ki a fájlt a merevlemezre. A tömörített fájl a következőket tartalmazza: winword.jss, winword.jsb, word.jsb.

3. Jelölje ki az újonnan kicsomagolt fájlokat, majd a CTRL+C segítségével másolja őket a vágólapra.

4. Nyissa meg a Windows Intézőt, majd lépjen a használt JAWS program mappájába (például c:JAWS451 (alapértelmezett hely)).

5. Nyissa meg az ebben a mappában található settings mappát, majd ezen belül az ENU mappát. Ez az a hely, ahol a JAWS szkriptek találhatóak.

6. A CTRL+V segítségével illessze be ide a vágólapról az új szkripteket. A Windows megkérdezi, hogy felülírja-e az éppen aktuális fájlt, válaszoljon minden esetben igennel.

7. Zárja be, majd indítsa újra a JAWS programot.

Ezután már gond nélkül lehet használni a különböző Word 2000 párbeszédpaneleken lévő címjegyzék elérésére szolgáló gombokat anélkül, hogy a Word lefagyna, vagy a felolvasás megszakadna.

Rövid leírás: Miközben táblázatot konvertál szöveggé az INSERT+F5 billentyűparancs segítségével, a rendszer hangjelzést ad. (Verzió: 4.51 vagy magasabb)

Probléma: a Microsoft Word programban egy táblázatban állva a JAWS Táblázat konvertálása szöveggé billentyűparancsát (INSERT+F5) használva a számítógép folyamatos figyelmeztető hangjelzést ad, míg le nem üt egy billentyűt. Ez nem minden rendszeren, Windows és Word változaton fordul elő.

Megoldás:

Ha ez a jelenség előfordul, a következőképpen konvertálhat táblázatot szöveggé:

1. Győződjön meg arról, hogy a kurzor abban a táblázatban van valahol, amit konvertálni kíván.

2. Nyissa meg a Microsoft Word Táblázat menüjét.

3. Lépjen a konvertálás menüpontra.

4. Válassza a Táblázat szöveggé... lehetőséget

5. Üsse le az ENTER billentyűt.

6. Válassza a bekezdésjel választógombot. Lehetősége van ettől eltérő szövegkonverziós beállítást is megadni, ha a nyílbillentyűk segítségével egy másik lehetőséget választ ezen a párbeszédpanelen.

7. A táblázat konvertálásához üsse le az ENTER billentyűt.

Ezután visszakerül a dokumentumba, melyben a táblázat szövegként jelenik meg.

Rövid leírás: Nincs szünet a szavak betűzésekor a betűk felolvasása között a Microsoft Word alkalmazásban. (Verzió: 4.02)

Probléma: A Microsoft Wordben, ha leüti az INSERT+5 billentyűparancsot kétszer gyorsan egymás után az aktuális szó betűztetése érdekében, a JAWS nem tart szünetet a betűk felolvasása között.

Megoldás: jelen pillanatban nincs.

Nyomtatás gomb Nyomtat