Termékeink » JAWS for Windows » TSN - Technikai tippek felhasználóknak » Internet (Internet Explorer és HTML)

Rövid leírás: A virtuális kurzor kikapcsolása a webes alkalmazások esetén (Verzió: 5.0)

Probléma: Az a parancs, mely az összes webes alkalmazás esetén kikapcsolja a virtuális kurzort az aktuális JAWS futásidőre (INSERT+Z kétszer gyorsan egymás után lenyomva) csak akkor működik, ha a Konfigurációkezelő segítségével nem állított be egyik alkalmazásban sem állandó értéket a virtuális kurzor használatára vonatkozóan.

Megoldás:

Első megközelítés:

Alapértelmezés szerint az Internet Explorer konfigurációs fájljában nincs megadva érték a virtuális kurzor használatára vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy szabadon kapcsolgathatja ki-be a virtuális kurzor használatát az INSERT+Z gyors, kétszeri lenyomásával. Mivel nincs elmentve alkalmazás-specifikus érték, az alapértelmezett értéket használja a program, mikor ön az Internet Explorerről egy másik alkalmazásra vált át, vagy onnan vissza az Internet Explorerre. S mivel az alapértelmezett érték szerint a virtuális kurzor ki van kapcsolva, ez a beállítás lesz érvényes az Internet Explorer esetén is.

2. megközelítés:

Ha az Internet Explorer konfigurációs fájljában rögzít egy bármilyen értéket a virtuális kurzor használatára vonatkozóan, s kiadja az INSERT+Z billentyűparancsot kétszer gyorsan egymás után, majd az Internet Explorerről egy másik alkalmazásra vált át, s onnan vissza az Internet Explorerre, a virtuális kurzor azt az értéket fogja használni, melyet beállított az Internet Explorer konfigurációs fájljában.

Ettől függetlenül, ha az Outlook programban HTML üzeneteket olvas, az INSERT+Z parancs kétszeri lenyomása a várt eredményt adja, azaz úgy működik, ahogy megadta azt az alapértelmezett konfigurációs fájlba, hiszen az Outlook számára nincs megadva alkalmazás-specifikus beállítás.

Rövid leírás: Az Adott sorra ugrás parancs használatakor a sorszám megadására vonatkozó kérdés kétszer hangzik el. (Verzió: 5.0 vagy magasabb)

Probléma: ha az Internet Explorerben leüti a J vagy a CTRL+J billentyűparancsok valamelyikét, a JAWS a megjelenő kérdést kétszer olvassa fel. Ez nem fordul elő, ha a JAWS a rendszertálcán fut.

Egy HTML-dokumentum olvasása közben, ha a virtuális kurzor nem táblázatban van, a J betű lenyomásakor egy párbeszédpanel jelenik meg, melynek segítségével a dokumentum adott számú sorára lehet ugrani. Ezen a párbeszédpanelen megjelenik a dokumentum sorainak száma, s az is, hogy pillanatnyilag melyik sor az aktuális. Ez a szolgáltatás tehát arra használható, hogy a virtuális tárolóban lévő szöveg bármelyik sorára gyorsan rálépjen a sor számának begépelésével.

A JAWS ezen navigációs gyorsbillentyűje ("J") táblázatokban egy adott cellára, táblázaton kívül pedig egy adott sorra történő ugrást tesz lehetővé.
A CTRL+J azonban függetlenül attól, hogy táblázatban van-e éppen a virtuális kurzor, egy megadott sorra történő lépésre használható.

Megoldás: a megjelenő kérdés kétszeri elhangzása kiküszöbölhető, ha a JAWS programot a rendszertálcára helyezi. Ehhez hajtsa végre az alábbiakat:

1. A JAWS ablakából válassza a Beállítások menü Alapbeállítások parancsát.

2. Az ALT+J billentyűparancs segítségével jelölje be a JAWS futtatása a rendszertálcáról jelölőnégyzetet.

3. Üsse le az ALT+O parancsot az OK gomb aktiválásához.

Megjegyzés: A fenti probléma előfordulhat az INSERT+V billentyűparancs használatakor is.

Rövid leírás: A JAWS működése jelentősen lelassul, végül akár le is fagyhat néhány weboldal böngészésekor. (Verzió: 4.5x vagy magasabb)

Probléma: Néhány weboldal böngészése közben (például www.timesonline.com) úgy tűnik, mintha a JAWS felolvasási szolgáltatása megszakadna. A JAWS működése lelassul, az egyes felolvasási egységek elhangzása között sok idő telik el, általánosságban elmondható tehát, hogy nem reagál a változásokra. Ilyenkor a JAWS memóriából való eltávolítására tett kísérlet sem a várt eredményhez vezet, a számítógép újraindítása válik szükségessé.

Ez a probléma akkor fordul elő, ha a weboldalon olyan kép van, mely sok kis képből áll össze mozaikszerűen. A képek száma akár több száz is lehet, és sok időbe kerül, mire a képrészletekből összeáll a teljes kép. Például a www.timesonline.com weboldalon egy ilyen kép található a bal és a jobb keretben. A JAWS minden egyes kis apró képrészt megpróbál azonosítani, ez nagyon sok erőforrást emészt fel, melynek következtében a JAWS működése lelassul, vagy pedig teljesen lefagy.

Megoldás: tegye a következőket:

1. A JAWS menüjéből válassza a Beállítások, majd az Alapbeállítások lehetőséget.
2. Az ALT+P leütésével válassza a Windows Rendszerparaméterek gombot.
3. Az ALT+E billentyűparanccsal lépjen a Ne vegye figyelembe a weblapokon megadott színeket jelölőnégyzetre és jelölje be azt. Ez azt eredményezi, hogy a JAWS futása alatt a háttérképek megjelenése ki kapcsolásra kerül. Természetesen, ha a JAWS nem fut, a háttérképek újra megjelennek a weboldalakon.

Ha ismeri a problémás weboldal készítőjét, kérje meg, hogy cserélje le a hátteret egy egyszerűbbre.

Nyomtatás gomb Nyomtat