Termékeink » JAWS for Windows » FAQ - Gyakran ismételt kérdések » JAWS szkriptek

Kérdés: Hogy tudom beállítani azt, hogy a numerikus információkat milyen módon olvassa fel a JAWS? (Verzió: 4.51 vagy magasabb)

Válasz: Az alábbi információk olyan szkriptekkel kapcsolatosak, melyek meghatározzák, hogy a JAWS hogyan olvassa fel az egyes szavakat, mikor ön a SayNextword (INSERT+

JOBBRANYÍL), vagy a SayPriorWord (INSERT+BALRANYÍL) parancsokat használja a szövegben való mozgáshoz.

A JAWS működése attól függ, hogy a JAWS milyen információt kap az objektum modelltől. Ha a kapott karakterláncot szóként lehet azonosítani, az INSERT+JOBBRANYÍL parancs hatására továbblép egy szóval és felolvassa a szót. Viszont ha a szó közben van írásjel, a JAWS több szónak látja a kapott szöveget.

Vegyük a következő példát: Az alábbi szöveg 3 szóból áll: "JAWS verzió 4.51.119" Az MS Word programban elvileg úgy kellene működnie a JAWS-nak, hogy az INSERT+

JOBBRANYÍL háromszori leütésének hatására végig lehetne lépkedni a fenti szövegen. Az objektummodellen keresztül a JAWS azonban úgy érzékeli, hogy a fenti szöveg 7 szóból áll:

JAWS, verzió, 4, pont, 51, pont, 119.

Az alábbi szkript segítségével megváltoztatható ez a viselkedésmód, főként a Word használata és az internetes bönszgészés esetére.

Különféle módon kell eljárni a JAWS 4.51 és az 5.0 esetén:

JAWS 4.51: Két új szkriptet dolgozott ki a Freedom Scientific, melyek a CTRL+INSERT+

JOBBRANYÍL és a CTRL+INSERT+BALRANYÍL billentyűkhöz vannak hozzárendelve és a számokat egy egységként kezelik. A fájl letölthető innen: ftp://ftp.freedomscientific.com/users/hj/private/webFiles/SayNext.zip

1. Töltse le a fájlt, majd mentse egy mappába a merevlemezre. Mivel a fájl tömörítve van, szüksége lesz egy segédprogramra (mint például a WinZip), melynek segítségével ki tudja csomagolni.

2. Kicsomagoláskor adja meg célútvonalként a JAWS 4.51 beállító fájljainak mappáját, mely alapértelmezés szerint a c:jaws451settingsenu. A tömörített fájl a következő beállítófájlokat tartalmazza: default.jbd, default.jbs, Default.JDF, Default.JGF, Default.JKM, Default.jsb, Default.JSD, Default.JSM, Default.jss, DefaultTL.jkm.

3. Ha a Windows fájlfelülírási jóváhagyást kér, válaszoljon igennel. Ezután indítsa újra a rendszert, ezáltal a JAWS is újraindul, s használhatóvá válnak az új billentyűparancsok.

JAWS 5.0:

A JAWS 5.0 alapértelmezett szkript-fájlja már tartalmazza a számokat egyben kezelő szkripteket. Ahhoz, hogy billentyűparancshoz rendelje ezeket, a következőket kell tennie:

1. Üsse le az INSERT+F2 billentyűparancsot, majd válassza a Billentyűzetkezelő menüpontot, s üsse le az ENTER billentyűt.

2. A Billentyűzetkezelőben a listából válassza a Default elemet, majd üsse le a TAB billentyűt.

3. Üsse le az N betűt, majd lépjen arra a szkriptre, melynek neve: NumericDataSayNextAsSingleUnit".

4. A CTRL+A segítségével adhat a szkripthez billentyűparancsot. A megjelenő párbeszédpanelen adja meg a kívánt billentyűkombinációt, javasoljuk, hogy használja például a CTRL+INSERT+JOBBRANYűL parancsot.

5. Ha megadta a billentyűparancsot, a TAB billentyűvel lépjen az OK gombra, majd nyomja le az ENTER billentyűt.

6. A rendszer jóváhagyást kér a változtatások végrehajtásához, nyomja le az ENTER billentyűt.

7. Ezután lépjen arra a szkriptre, melynek neve: "NumericDataSayPriorAsSingleUnit".

8. Ismételje meg a negyedik és az ötödik lépést, itt a javasolt billentyűparancs: CTRL+INSERT+BALRANYÍL.

9. A változtatások végrehajtása után lépjen ki a billentyűzetkezelőből.

Javasoljuk, hogy indítsa újra a számítógépet, hogy a változások érvénybe léphessenek.

Kérdés: Mi az a .Net támogatás és nekem miért van szükségem rá? (Verzió: 5.0)

Válasz: Ha ön nem szoftverfejlesztő, vagy nem használja a Visual Studio .Net 2002 vagy 2003 programfejlesztői környezetet, esetleg nem is tudja, mik azok, ne töltse le és ne kísérletezzen ezen fájlok telepítésével. Ezek a telepítőprogramok olyan összetevőket keresnek a rendszerén, amelyek nagy valószínűséggel nincsenek telepítve, és nem lesznek segítségére .Net-et használó alkalmazások, vagy webes programok futtatásában sem.

Ha ön szoftverfejlesztő, és a Microsoft cég Visual Studio .Net (VS .Net) fejlesztőeszközét használja, szüksége lehet erre a kiegészítőre. A VS .Net-nek már telepítve kell lennie rendszerén, mielőtt a kiegészítőt telepítené. A VS .Net szkriptek csak a JAWS 5-ben vagy a későbbi verziókban találhatóak meg, s a letölthető anyag tartalmazza a kiegészítő telepítőprogramját, valamint regisztrációs bejegyzéseket a regisztrációs adatbázisba, azok számára, akik a VS .Net 2003-at használják. A letölthető tömörített fájl tartalmaz továbbá egy dokumentumot, mely információkat nyújt arról, hogy hogyan kell a kiegészítőt telepíteni.

1. Kövesse a letöltésre szolgáló hivatkozást, s mentse számítógépe merevlemezére a tömörített zip fájlt, majd bontsa azt ki egy tetszés szerinti mappába. A fájlt innen töltheti le:

ftp://ftp.freedomscientific.com/users/hj/private/webFiles/vsdotnet82503-addin.zip

2. A telepítési útmutató elolvasása után telepítheti a JFWControlSetup.msi fájlt úgy, hogy kijelöli, majd lenyomja az ENTER billentyűt.

Nyomtatás gomb Nyomtat