Termékeink » JAWS for Windows » FAQ - Gyakran ismételt kérdések » MSN Instant messenger

Kérdés: Hogy tudom használni a laptop billentyűzetkiosztásában azokat parancsokat, amelyek a Windows billentyű használatát igénylik, ha nincs ilyen a laptopomon? (Verzió: 5.0)

Válasz: a manapság forgalmazott laptopok többsége rendelkezik Windows billentyűvel. Ez a billentyű általában a SZÓKÖZ-től balra lévő második billentyű. A JAWS dokumentációjában erre általában Windows billentyűként hivatkozunk. Ha azokat a JAWS parancsokat szeretné használni, melyek a Windows billentyűt igénylik, át kell állítania a parancsokhoz tartozó billentyűkombinációt a Billentyűzetkezelő segítségével olyanra, melynek minden billentyűje megtalálható laptopján.

Például ha az MSN Messengerben az első öt csatornát beszélgetéshez kívánja hozzárendelni, a CTRL+Windows billentyű mellett le kell nyomnia az adott számot. Ha át akar váltani a hozzárendelt beszélgetések valamelyikére, a Windows billentyűvel együtt kell leütnie az adott számot. Ahhoz, hogy ezeket az MSN Messenger parancsokat átállítsa más billentyűkombinációra, tegye a következőket:

1. őgy, hogy az MSN Messenger alkalmazás aktív, indítsa el a Billentyűzetkezelőt oly módon, hogy az INSERT+F2 hatására megjelenő listából válassza ki, majd üsse le az ENTER billentyűt. Ekkor a JAWS megjeleníti az MSN Messenger billentyűparancsainak listáját.

2. A TAB billentyű segítségével lépjen át a bal oldalon lévő billentyű-hozzárendelési fájlok neveit tartalmazó listáról az MSN Messenger billentyűparancslistájára.

3. Üsse le az S betűt többször mindaddig, míg a "SetChannelOne" parancshoz nem ér.

4. Üsse le a CTRL+H billentyűkombinációt a Billentyűparancs módosítása párbeszédpanel megnyitásához.

5. A Hozzárendelés billentyűparancshoz mezőbe írja be, azaz üsse le azt a billentyűparancsot, melyet az MSN Messengerben az 1-es csatorna hozzárendelésekor kíván használni. Például használhatja a CTRL+SHIFT+1 billentyűparancsot.

6. A TAB billentyűvel lépjen a billentyűzetkiosztás megadását lehetővétévő jelölőnégyzetre. Ennek neve függ attól, hogy a szerkesztés alatt álló billentyűparancs melyik billentyűzetkiosztásban szerepel. Ha például a laptop kiosztás része, akkor a jelölőnégyzet felirata: "A billentyűt csak a következőhöz rendeli hozzá: laptop keys".

7. Az Enter billentyű segítségével mentse el a végrehajtott módosítást. Nyomja meg az Igen gombot, ha a JAWS megkérdezi, hogy módosítani kívánja-e az MSN billentyűparancsot.

8. A Parancsok listájában a SetChannelOne parancs mellett ezek után az újonan beállított érték jelenik meg.

9. A nyílbillentyűk segítségével keresse meg a listában azon további parancsokat, melyeket módosítani kíván, majd hajtsa végre a negyedik, ötödik, hatodik és hetedik lépést minden parancs esetén.

Ha többet kíván megtudni a Billentyűzetkezelő használatáról, a JAWS ablakában üsse le az F1 billentyűparancsot a JAWS súgójának megnyitásához. Válassza a Billentyűzetkezelő könyvet, majd a Bevezetés a Billentyűzetkezelő használatába című témakörön állva üsse le az ENTER billentyűt. A megjelenő információ felolvastatásához üsse le az F6 billentyűt. Megjegyzés: Az AOL Instant Messenger-hez tartozó billentyűparancsok jelenleg nem használják a Windows billentyűt, ezért abban az esetben, ha nem kívánja módosítani az MSN Messenger billentyűparancsait, de egy beszélgetésre vagy üzenetek küldésére alkalmas programot szeretne használni, az AOL Instant Messenger egy jó választás lehet.

Kérdés: Hogy tudom felolvastatni a JAWS programmal az MSN partnereimhez tartozó állapotinformációt, mikor a partnerek listáján lépkedek?

Válasz: hogy egy partner be van jelentkezve vagy sem, előugró üzenetként jelenik meg a képernyőn. Az Outlook Express bőbeszédűségi beállításainak módosítása segíthet a probléma megoldásában:

1. Nyissa meg az Outlook Expresshez tartozó konfigurációs fájlt (MSOE.JCF).

2. Tegye aktívvá az Outlook Express ablakát, majd üsse le az INSERT+F2 parancsot, s a megjelenő listából válassza a Konfigurációkezelőt.

3. Nyissa meg a Beállítások megadása menüt az ALT+B paranccsal.

4. A nyílbillentyűkkel válassza ki a Bőbeszédűségi beállítások menüpontot, majd üsse le az ENTER billentyűt.

5. A Bőbeszédűségi beállítások párbeszédpanelen nyomja meg a beállított bőbeszédűségnek (Kezdő, középfokú vagy haladó szintű) megfelelő gombot, mely az adott bőbeszédűségi szint beállításainak megadására szolgál.

6. A megjelenő párbeszédpanelen egy lista található, melynek segítségével meghatározhatja, hogy a JAWS milyen üzeneteket olvasson fel vagy hagyjon figyelmen kívül. Válassza ebből a listából a Képernyőüzenet elemet, s jelölje be.

7. Nyomja meg az OK gombot.

8. Nyomja meg ismét az Ok gombot a Bőbeszédűségi beállítások párbeszédpanel bezárásához.

9. Lépjen ki a Konfigurációkezelőből úgy, hogy a beállításokat elmenti.

Nyomtatás gomb Nyomtat