Termékeink » JAWS for Windows » FAQ - Gyakran ismételt kérdések » Általános tippek

Kérdés: Hogy tudok nemszomszédos elemeket kijelölni egy listában?

Válasz: Ha például olyan fájlok vagy üzenetek kijelölésére van szüksége akár az Intézőben, akár az Outlook Epress programban, amelyek nem egymást követően helyezkednek el a listában, hajtsa végre az alábbi lépéseket:

1. A nyílbillentyűk segítségével válassza ki  az egyik kijelölni kívánt elemet.

2. Nyomja meg és tartsa lenyomva a CTRL billentyűt, miközben továbbra is a nyílbillentyűket használva keresse meg a többi elemet, melyet ki akar jelölni. A szóköz billentyű segítségével kijelölheti az elemet, vagy megszüntetheti anak kijelöltségét.

3. Addig ismételje a második lépést, míg az összes kívánt elemet ki nem jelölte.

Megjegyzések:

A CTRL billentyűt végig lenyomva kell tartani az elemek kijelölése során, ugyanis a billentyű felengedésével jelzi a Windows rendszernek, hogy befejezte az elemek kijelölését.

Sok elem kijelölésekor, vagy olyankor, mikor a JAWS nem teljesmértékben tudja kezelni az adott listamezőt vagy listanézetet előfordulhat, hogy a JAWS nem annak az elemnek a nevét olvassa fel, melyre a NYÍLbillentyűkkel rálép, vagy nem olvassa fel megfelelően az elem kijelöltségének állapotát. Ilyenkor segíthet, ha teljes méretűre állítja azt az ablakot, melyben a lista található, de ha ez sem vezet eredményre, jelöljön ki annyi elemet, amenyit még helyesen olvas fel a JAWS, végezze el a kívánt műveletet, majd tegye meg ugyanezt a további elemekkel is.

Miután az elemeket kijelölte és felengedte a CTRL billentyűt, végrehajthat bármilyen parancsot, melyet az adott programban elemekkel lehet végezni. Például Másolás, Áthelyezés, vagy törlés.

Figyelem, ha a CTRL billentyű felengedése után bármilyen navigációs illentyűt leüt (nyílbillentyű, page down stb.), az elemek kijelöltsége megszűnik.

Kérdés: Hogy tudok színeket hozzáadni egy hangsémához? (Verzió: 5.0)

Válasz: A színnevek listája és a neveknek megfelelő RGB értékek a JAWS50SETTINGSHUNCOLORS.INI fájlban találhatóak meg. Ha ebben a fájlban rákeres például a 128000000 RGB értékre, s nem találja, hozzáadhatja a színdefiníciót, vagy módosíthatja a beállítást a hangsémafájlban.

Egy RGB értéket a következőképpen adhat hozzá egy hangsémafájlhoz (.smf):

1. Adjon meg egy színbeállítást. A beállítás megadása után az bármikor, egy tetszés szerinti szövegszerkesztővel módosítható.

2. A beállítás megadásához nyissa meg a Konfigurációkezelőt, majd a Beállítások megadása menüből válassza ki a Felolvasás- és hangkezelő menüpontot.

3. Jelölje ki a módosítani kívánt sémát, majd Nyomja meg az aktuális séma szerkesztése gombot.

4. A CTRL+TAB segítségével lépkedjen a párbeszédpanelen lévő füleken addig, míg a Szín fülhöz nem ér.

5. Nyomja meg a Hozzáadás gombot.

6. Válasszon előtér és háttérszínt, majd ha mindkettőt megadta, nyomja meg a Tovább gombot.

7. Amikor a Válasszon viselkedésmódot párbeszédpanel megjelenik, válassza az Elem felolvasása választógombot, majd nyomja meg a Tovább gombot.

8. Válasszon hangsémát, majd nyomja meg a tovább gombot.

9. A választható szöveg megadása párbeszédpanelen írja be: "Ez a szöveg bármikor megváltoztatható". Ezt ténylegesen bármikor megváltoztathatja egy sokkal kifejezőbb szövegre.

10. Mentse a beállításokat és lépjen ki a konfigurációkezelőből.

11. Nyissa meg a .SMF fájlt egy egyszerű szövegszerkesztővel, mint például a Jegyzettömb.

12. Keresse meg a [Color Behavior Table] szakaszt.

13. Keresse meg a beállítást, melyet az imént megadott. Ezt könnyen megteheti, ha rákeres a Tetszőleges szöveg  megadása párbeszédpanelen beírt szövegre, ami: "Ez a szöveg bármikor megváltoztatható".

14. Módosítsa a beállításban megadott RGB értéket. Például beírhat egy csillagjelet ("*") előtérszínként, így az bármi lehet, háttérszínnek pedig adja meg a 128000000 értéket. A beállítás ezután a következőhöz hasonlóan fog kinézni:

[Color Behavior Table]
*/128000000=1|HangSéma:|Ez a szöveg bármikor megváltoztatható|||

Ha valamilyen oknál fogva nem találja a beállítást, melyet megadott, Elképzelhető, hogy nem a megfelelő sémafájlban keresi azt. Ha egy gyári beállítást módosít, a módosított séma ugyanazon nevű fájlba kerül tárolásra, viszont a séma eredeti nevéhez hozzáadja a program a "(Módosítva)" szöveget.

Kérdés: Miközben már működik a Windows rendszerem, hogy tudom a JAWS programot szolgáltatásként indítani?

Válasz: Ha a JAWS fut, zárja be. Nyissa meg a futtatás párbeszédpanelt, s írja be: net start jfwservice

Ehhez bekapcsolva kell lennie a JAWS automatikus indítása lehetőségnek az Alapbeállítások párbeszédpanelen. Ehhez tegye a következőket:
1. Nyomja le az INSERT+J billentyűparancsot, hogy a JAWS ablaka, vagy menüje aktív legyen.
2. A Beállítások menüből válassza az Alapbeállítások menüpontot.
3. Az ALT+A paranccsal változtassa meg a jelölőnégyzet állapotát, vagy a TAB billentyűvel lépjen a jelölőnégyzetre, s a SZÓKÖZ segítségével jelölje be.

Tehát ha kilép a JAWS programból munka közben, de ismét szolgáltatásként kívánja futtatni, a fent leírt módon teheti ezt meg. Ha készített a JAWS számára parancsikont az asztalon, megadhatja, hogy a parancsikon használatakor is így induljon a JAWS. Ehhez keresse meg az asztalon a JAWS parancsikonját, s hajtsa végre az alábbi műveleteket:

1. Ha az ikon ki van jelölve, nyomja meg az ALT+ENTER billentyűkombinációt az ikon tulajdonságlapjának megjelenítéséhez.

2. A Cél mezőbe írja be a net.exe teljes elérési útját. Ez az útvonal más és más lehet a különböző Windows változatok esetén. Az útvonal és a program neve ("net.exe") után írja be ezt a két szót: start jfwservice

Ezután a sor ehhez hasonló lehet:

c:windowssystem32 et.exe start jfwservice

Megjegyzés: A fenti sor csak példa. Meg kell keresnie, s a pontos útvonalat kell beírnia a net.exe elé, hogy a parancsikon megfelelően működjön. Ha a JAWS automatikus indítás szolgáltatása be van kapcsolva, vagy a JAWS szolgáltatásként fut, fel tudja olvasni a bejelentkezésre szolgáló párbeszédpanelt, ha ön ki-, majd bejelentkezik a rendszerbe.

Kérdés: Mi a különbség egy ábra mint vezérlőelem, illetve egy ábra attribútum között? (Verzió: 5.0)

Válasz: Az alkalmazásokban általában az ábra felirata maga az ábra attribútuma, nem pedig a vezérlőelem típusa. A weben azonban az ábra egy külön vezérlőelem-típus.

Kérdés: Ki kell lépnem a JAWS vagy más Freedom Scientific által forgalmazott programból, mielőtt a scandisk-et elindítom?

Válasz: Javasolt, hogy ellenőrző programok futtatása előtt zárjon be minden programot, beleértve a JAWS-t is.

Kérdés: Miért néz ki máshogy a klasszikus Start menü, ha Windows ME, 2000 vagy XP rendszerekbe JAWS használatával vagy anélkül jelentkezek be?

Válasz: Ezen rendszereknek van egy szolgáltatásuk: a Testreszabott menük szolgáltatás, mely segítségével elrejthetőek azon menüelemek, melyeket néhány nap óta nem használt. Ezen szolgáltatás haszna, hogy elkerülhetővé váljon az összevisszaság, melyet a sok ritkán vagy egyáltalán nem használt program neve okoz a Start menüben. Sajnos, ez a lehetőség nem támogatja a kezdőbetűkkel történő elemek közti lépkedést.

A JAWS ezt a szolgáltatást kikapcsolja, ha be van kapcsolva, mielőtt a JAWS programot elindítaná, de a kilépéskor ismét visszakapcsolja, hogy a rendszer a megszokott módon legyen használható.

További részletek: ha állandó érvényességgel szeretné kikapcsolni a testreszabott menüket:

Windows 2000 és ME:

1. A Start menüből válassza a Beállítások, majd a Tálca és Start menü lehetőséget.

2. Szüntesse meg a Testreszabott menük használata jelölőnégyzet bejelöltségét, majd lépjen az OK gombra és aktiválja azt a SZÓKÖZ billentyűvel.

Windows XP:

Csak a Klasszikus start menü beállítás esetén jelentkezik a fenti probléma:

1. A Start menüből válassza a Beállítások, majd a Tálca és Start menü lehetőséget.

2. A CTRL+TAB billentyűvel lépjen a Start menü fülre, lépjen a testreszabás gombra, s nyomja meg az Enter billentyűt.

3. Lépjen a Start menü tulajdonságainak módosítására szolgáló listára. Megjegyzés: előfordulhat, hogy ekkor a "Start menu settings fanézet" angol-magyar keverékszöveget hallja.

4. Keresse meg a Testreszabott menük használata bejegyzést, s kapcsolja ki, majd zárja be mindkét párbeszédpanelt az OK gomb segítségével.

Nyomtatás gomb Nyomtat