Publikációk » A Windows rendszer naprakészen tartása

A Windows rendszer naprakészen tartása

Cikkemben bemutatom, hogy lehet naprakészen tartani feltelepített Windows rendszerünket. Előtte azonban néhány dolgot tisztáznunk kell, hogy a továbbiak érthetőek legyenek.

Egy program úgy készül (persze csak nagyvonalakban igaz ez), hogy a gyártó cég programozói megírják, s kiadják tesztelőknek, hogy derítsék fel a benne lévő hibákat. A tesztelés során (nevezik ezt bétatesztnek is) általában sok minden ki szokott derülni, javítások, újítások kerülnek a programba, végül pedig a gyártó úgy dönt, hogy a termék kész, elkészíti a végleges CD-re szánt anyagot, majd a CD-k a boltok polcaira kerülnek.

A terméket ezek után a felhasználók telepítik, használják, s ezen folyamat közben előfordul, hogy vagy újabb hibákra derül fény, vagy pedig a gyártó gondolja azt, hogy egy-két programfunkción javítani kell, mert nem, vagy nem megfelelően támogat egyes szolgáltatásokat stb.

Kisebb módosítások esetén nincs szükség arra, hogy új programváltozatot (verziót) adjon ki a gyártó cég, ehelyett úgynevezett frissítéseket (update), szervízcsomagokat (service pack) ad ki termékéhez. Ezek általában ingyenes csomagok, önálóan nem működnek, szükséges hozzájuk az a termék, amihez szánták őket.

Annak érdekében, hogy a javítások megjelenése után az új felhasználók már vásárláskor hozzájuthassanak a javításokhoz, kiadják újra a terméket, de úgy, hogy az új kiadás már tartalmazza a javításokat. Így mindegyik felhasználói csoport hozzájuthat a megvásárolt termék frissítéseihez. őj verzió kiadására csak akkor kerül sor, ha jelentős mértékben bővül a program funkciókészlete, változik megjelenése, stb.

Már meglévő termékhez a frissítő csomagot vagy az interneten keresztül, vagy a gyártótól megrendelt CD-n lehet beszerezni, ez utóbbi esetben a CD csak a javítócsomagot tartalmazza, magát a terméket nem.

A CD beszerzése költségesebb, utánajárást igényel, ezért célszerű, ha az internetről szerezzük be a frissítéseket, ha erre lehetőségünk van. Megtehetjük azt is, ha nincs internet-kapcsolatunk, hogy megkérünk valakit, akinek van, hogy gépünket hadd kössük rá az internetre, s hadd végezzük el a termékeink frissítését. A letöltéséhez érdemes szélessávú internet-kapcsolatot használni, mert ezek a frissítések elérhetik a több tíz, de akár a több száz megabájtos méretet is, így modemes kapcsolat esetén telefonszámlánk nagyon magas is lehet a letöltések után. A Windows rendszereket is a fenti módon adja ki a Microsoft, és a fenti frissítési lehetőségekkel lehet telepíteni a javításokat is.

Miért van erre szükség? Ez a kérdés joggal felmerülhet bennünk, hiszen ha valami működik, nem érdemes rajta változtatni. Ez igaz is, viszont van pár érv, ami mégis megfontolandóvá teszi a frissítések telepítését.

Egyrészt gyakran új funkciók is kerülnek a rendszerbe a frissítésekkel együtt, például olyanok, amelyeket már korábban is tartalmaznia kellett volna annak érdekében, hogy a kor elvárásainak megfelelő legyen. Másrészt gyakran fordul elő, hogy egyes részekben hibák maradtak, s ezeket a frissítések javítják ki.

Sajnos említést kell tenni arról is, hogy a Windows-ban nagyon sok biztonsági hibát fedeztek már fel, ezek egy részét kritikusnak minősítették a szakemberek, így mindenképp szükséges a frissítések telepítése. Maga a Microsoft is elismeri, hogy a termékei sebezhetőek, így fel is hívja a felhasználók figyelmét arra, hogy a kiadott javítások telepítése ajánlott.

Általában az internetre kötött gépek vannak nagyobb veszélyben, ugyanis néhány biztonsági hiba kihasználásával a számítógépet kívülről, az internetről támadás érheti, amely a rendszer összeomlását, az adatok illetéktelen kezekbe jutását és egyéb kellemetlen dolgokat okozhat. Ez akár fantasztikus filmbe illőnek is tűnhet, azonban nem az, sajnos magam tapasztaltam egy vírustámadás jelentőségét, amely egy országos hálózatot érintett, a felelős pedig a Windows biztonsági hibája volt.

A cikk következő részében a Windows rendszer konkrét frissítésével foglalkozunk.

II. rész

A korábbi gyakorlatnak megfelelően vegyük sorra a három Windows rendszert!

A Windows XP és a Windows 2000 esetében könnyű dolgunk van, mert a Vezérlőpultban az Automatikus frissítések lehetőséget választva testreszabhatjuk az automatikus frissítés működését. A két rendszerben kis különbséggel, de azonos funkciókat használhatunk:

- a frissítés teljesen automatikus legyen,

- kérjen engedélyt a rendszer a letöltésre és a telepítésre,

- kérjen engedélyt az automatikusan letöltött frissítések telepítésére,

- az automatikus frissítés legyen kikapcsolva.

Abban az esetben, ha Windows 98-at használunk, vagy kikapcsoltuk az automatikus frissítési szolgáltatást, a frissítések letöltését és telepítését nekünk magunknak kell elvégezni. Ez a lehetőség megadja nekünk azt a többletet is, hogy pontosan tudjuk, mit mikor töltünk le és telepítünk.

Mindhárom Windows esetén a Start menüből elérhető egy Windows Update nevű menüpont, amely megnyitja az Internet Explorert és a megfelelő weboldalra irányítja azt. Ez a weboldal segít abban, hogy megvizsgálja számítógépünket, s megadja, mely frissítések érhetőek el rendszerünkhöz.

A frissítéseket alapvetően két kategóriába sorolhatjuk: fontos és egyéb frissítések. A fontos frissítések általában biztonsági hibák javítására, új funkciók beépítésére szolgálnak, letöltésük nagyon ajánlott. Az egyéb frissítések olyan kiegészítők, melyek nem nélkülözhetetlenek a rendszer működéséhez, letöltésük akkor javasolt, ha valamelyikre bizonyos okok miatt szükségünk van.

A fontos frissítések közé tartozik az Internet Explorer böngészőprogram javítócsomagja is. Igaz, egy böngésző nem kéne, hogy szerves része legyen az operációs rendszernek, de a Microsoft máshogy gondolta, így általában addig nem is lehet más frissítést telepíteni, míg a legfrissebb böngészőt le nem töltjük és fel nem telepítjük.

Windows 98 esetén tehát először az Internet Explorer 2-es szervízcsomagot kell telepíteni, csak utána lehet a Windows Update webhelyről letölteni a többi frissítést. Elvileg a böngésző friss változata is letölthető a Windows Update webhelyről, de egy hiba folytán nem találja meg azt a rendszer telepítéskor, így magunknak kell a teljes programot (kb. 80 megabájt) beszerezni, majd telepíteni. A Windows 2000 és XP esetén ilyen gond nincs.

Windows 2000 és XP esetén érdemes még említést tenni az ún. szervízcsomagokról (service pack). A Windows 2000-hez négy ilyet, míg az XP-hez kettőt adott ki a Microsoft. Ez azért fontos, mert a rendszerünknek megfelelő szervízcsomagot (mindig csak a legfrissebbet, mely természetesen tartalmazza az előző javításokat is) érdemes letölteni vagy megszerezni egyben, egyetlen telepítőkészletként.

A szervízcsomagok általában több száz megabájtos telepítőkészletek, és azt a célt szolgálják, hogy a kiadásukig elkészült javításokat ne kelljen külön-külön feltelepíteni. Itt kell megemlítenem egy dolgot, melyre nagyon fontos, hogy figyeljünk: a korábban már említett biztonsági hibáknak köszönhető külső támadásoktól csak a szervízcsomagok és a Windows 2000 esetén még két frissítés telepítésével védhetjük meg számítógépünket. Ezek a külső támadások ugyanis úgy működnek, hogy egy féreg (Windows alatt futó kártékony program) az internetre kötött számítógépek egyikén-másikán futva folyamatosan keresi a védtelen számítógépeket, s amint talál egyet, azonnal megfertőzi azt. Így az internetre védtelen számítógépet csak saját felelősségünkre engedjünk ki, ugyanis tíz perctől negyven percig tartó időintervallum elég ahhoz, hogy megfertőződjön gépünk.

Ennek elkerülése érdekében Windows XP esetén vagy egy olyan változatot telepítsünk, amely tartalmazza a kettes szervízcsomagot, vagy pedig szerezzük azt be egy külön CD-lemezen, és az internetre történő csatlakozás előtt telepítsük fel. Ezután - mivel már a kettes szervízcsomag megjelenése óta is kiadtak újabb javításokat - frissíthetünk az internet segítségével.

Windows 2000 esetén a 4-es szervízcsomag, és további két frissítés internetkapcsolat nélküli telepítése szükséges, ezután a többit már tölthetjük az internetről minden veszély nélkül.

III. rész

Most, hogy már minden szükséges információval rendelkezünk a frissítésekkel kapcsolatban, nézzük meg a gyakorlatban, hogy is működik! Válasszuk tehát a Start menüből a Windows Update parancsot! A megnyíló weboldal keretes megjelenésű, négy keretre van osztva, melyek az információk elkülönítésére szolgálnak.

A kereteknek természetesen van nevük, ráadásul kettő is. Az első egy rendszerbeli azonosítónak mondható, ez angol nyelvű és a JAWS is ezt tekinti a keret nevének, a másik a keret neve szövegesen, mely már magyar nyelven olvasható a keret első soraként a virtuális PC-kurzor segítségével.

Mivel hazánkban a JAWS for Windows képernyőolvasó használatos, ennek segítségével mutatom be az oldal kezelését. A két honosított változat (4.02 és 5.10) tekintetében van némi különbség, erre az adott helyen felhívom a figyelmet. Az egyik különbségről máris említést kell tennem, 5.10-es Jaws esetén előfordul, hogy a keretek tartalma nem frissül automatikusan, ahogy egy hivatkozást vagy egy gombot aktiválunk, ilyen esetben az INSERT + ESCAPE billentyűk segítségével frissítenünk kell a virtuális kijelző tartalmát.

Az oldalon lévő négy keret a virtuális kijelzőben megjelenő sorrendben:

- eToolbar keret: az eszköztár kerete. Hasznos hivatkozásokat találhatunk itt, melyek különböző ismertetők elolvasását, keresést, illetve a Microsoft weboldalának meglátogatását teszi lehetővé. Itt találjuk a Főoldal hivatkozást is, melyet arra használhatunk, hogy bármikor a Windows Update főoldalra lépjünk.

- eTOC keret: a tartalomjegyzék kerete. Itt a Windows Update szolgáltatással kapcsolatos hivatkozások vannak, illetve itt jelennek meg az egyes frissítési típusok és az, hány darab érhető el belőlük jelenleg (tehát hányat kell ahhoz telepítenünk, hogy rendszerünk a leginkább naprakész legyen). Az oldal megnyitásakor a számok természetesen hiányoznak, hiszen a program még nem térképezte fel számítógépünket. Itt találunk még a Windows Update szolgáltatással kapcsolatos dokumentumokra mutató hivatkozásokat is, illetve a szolgáltatást is itt tudjuk testreszabni.

- eContent keret: tartalmi keret. Ahogy a neve is mutatja, itt az aktuális helyzetnek megfelelő tartalom jelenik meg, kezdetben egy rövid ismertető a szolgáltatásról, illetve a frissítések keresését, azaz a számítógép átvizsgálását elindító hivatkozás. Később itt, ebben a keretben jelenik meg az, hogy mely fontos frissítéseket talált meg a rendszer, innen válik lehetővé a telepítésük is. Ha a tartalomjegyzék keretében lévő frissítési típusok hivatkozásainak valamelyikére kattintunk, akkor az azonos típusba tartozó frissítések is itt jelennek meg, s ebben a keretben található az a gomb is, mellyel telepíteni tudjuk azokat. A könnyebb megértés kedvéért javaslom, hogy miután a program átvizsgálta a számítógépet, nézze meg a tartalomjegyzék keretben bekövetkezett változásokat.

- eFooter keret: lábjegyzet kerete. Itt csak a program készítésének dátumát találjuk, valamint hivatkozásokat, melyek segítségével a használat feltételeiről, valamint a kisegítő lehetőségekről olvashatunk.

A fentiek Windows 2000 rendszerre igazak, Windows XP esetén nagyon kis mértékben eltérő lehet a keretek tartalma, hiszen az XP egy új frissítő rendszert használ.

Amikor legelső alkalommal keressük fel a Windows Update webhelyet, az oldal egy programot telepít a gépünkre, mely segíti a frissítési műveletek lebonyolítását. A program telepítése előtt az Internet Explorer megjelenít egy figyelmeztető párbeszédpanelt, mely arról kérdez minket, hogy telepítjük-e a programot és megbízunk-e a Microsoft cégben. Válaszoljunk igennel.

A rendszerünkhöz elérhető frissítések megkereséséhez válasszuk a tartalmi keretben lévő legelső hivatkozást, melynek neve Frissítések keresése. A keretek között a JAWS 4.02-es verziója esetén az INSERT+F9 segítségével megjeleníthető listából választva mozoghatunk, a JAWS 5.10 esetén a kis M illetve a nagy M betűvel léphetünk a következő és az előző keretre. Alapbeállítás szerint ez körkörös, tehát az utolsó keretről az elsőre lép, visszafelé pedig az elsőről az utolsóra.

A frissítések keresésének elindítása után várnunk kell egy kis ideig, míg a program megvizsgálja, hogy mely programok és azoknak mely változatai vannak telepítve számítógépünkre (természetesen csak a Windows egyes részeire vonatkozóan), majd megnézi, hogy ezekhez elérhető-e frissítés.

Miután a frissítések keresése befejeződött, abban az esetben, ha van elérhető frissítés, erről a tartalmi keretben olvashatunk részletes tájékoztatást. A rendszer felajánlja a fontos frissítések telepítését, valamint azt, hogy ha talált más, nem fontos frissítést, akkor a tartalomjegyzék keretében megjelenő listából választva egy kategóriát (frissítés típust), akkor megjeleníti az adott típusba tartozó frissítéseket és felajánlja a telepítést. Windows XP alatt kissé eltér a frissítések keresése, ugyanis ott lehetőségünk van csak a sürgős, vagy az összes frissítés megkeresésére.

Előfordulhat, hogy a megtalált fontos frissítések között van olyan is, mely önálóan, más telepítésektől függetlenül telepítendő. Ez azt jelenti, hogy először ennek feltelepítése szükséges, majd a rendszer újraindítása után (ez általában szükséges) újra fel kell keresni a Windows Update webhelyet, s a frissítések keresését meg kell ismételni, hogy a további frissítések telepítése is megtörténjen.

Miután tehát elolvastuk, hogy hány frissítést talált a rendszer és annak mekkora a letöltési mérete, a tartalmi keretben lévő első hivatkozás segítségével juthatunk a következő oldalra.

Itt egy listát jelenít meg a rendszer a tartalmi keretben, mely a telepítendő fontos frissítéseket tartalmazza. Ha van önállóan telepíthető frissítés, akkor jelzi a rendszer, hogy először ez kerül telepítésre. Lehetőségünk van arra is, hogy ha a kijelölt frissítések közül nem mindegyiket kívánjuk telepíteni, azt eltávolíthatjuk a telepítési listából. Ez viszont csak abban az esetben ajánlott, ha egy frissítés komoly működésbeli problémákat okoz, bár ez nagyon ritkán, vagy talán sohasem fordul elő.

Ha készen állunk a telepítésre, nyomjuk meg a telepítés gombot, s a folyamat megkezdődik.

Érdemes áttekinteni a megjelenő képernyőt, mert esetlegesen előfordulhat, hogy - mint ahogy a rendszer jelzi is - el kell fogadnunk egy licencszerződést. Ilyenkor addig a folyamat nem indul el, míg az Igen gombot meg nem nyomjuk.

A frissítések letöltése és telepítése eltart egy darabig, akár több perctől fél óráig is, vagy még tovább, internet-kapcsolatunk és számítógépünk sebességétől függően. A telepítés után általában a számítógép újraindítása is szükséges, hogy a frissítések életbelépése azonnal megtörténjen.

Még egy dologra fel kell hívnom azok figyelmét, akik a cikk alapján a Windows XP SP2 (kettes szervízcsomag) telepítését kívánják elvégezni. A telepítés után előfordulhat, hogy a JAWS nem nyújt beszédtámogatást egy frissített összetevő miatt. A probléma könnyen orvosolható úgy, hogy a Jaws telepítőjének elindításával újratelepítjük a "videohurok" meghajtót, ezáltal a feltelepített Jaws újra működni fog. A Jaws telepítő elindítása legkönnyebben a Jaws CD-ről történhet úgy, hogy csupán behelyezzük azt a meghajtóba. A CD-n lévő keretprogram automatikusan elindul, s a Telepítés gommbal elindíthatjuk a JAWS telepítőt. Ezt mind a Demo JAWS-t tartalmazó, mint az eredeti Freedom Scientific cég által kiadott CD-vel megtehetjük.

Torma Zsolt

(Megjelent a Vakok Világa folyóirat 2005. májusi, júniusi és júliusi számában)

Nyomtatás gomb Nyomtat