Hírek

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3] [4] [5]  »»

Sürgős információ minden látássérült számítógép-felhasználó számára

A Microsoft cég a Windows 10 operációs rendszer megjelentetésével egy új frissítési modellt vezetett be, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy időszakonként a Windows 10 operációs rendszerhez megjelenik egy nagyobb frissítési csomag. A következő ilyen frissítés az Alkotói frissítés (Creators Update) lesz, mely április 11.-én jelenik meg és fokozatosan fog letöltődni és feltelepülni a számítógépekre. Sajnos ez a frissítés kihatással lesz a JAWS képernyőolvasó, valamint a MAGic és ZoomText képernyőnagyító szoftverek működésére is.

2017-04-11,

részletek

Informatika a siketvakok mindennapjaiban

Beszélgetés Csák Attilával, a Siketvakok Országos Egyesületének informatika oktatójával

A siketvak emberek életében talán még az átlagnál is nagyobb szerepet tölt be az informatika. Rendkívül fontos számukra, hogy a számítógépen keresztül hozzájussanak azokhoz az információkhoz és azoknak a lehetőségeknek a nagy részéhez, amelyeket a jól látók személyesen is könnyedén megszerezhetnek. Mivel a siketvakok életében a hallás és a látás hiányát egyaránt figyelembe kell venni, számukra másfajta oktatás és az informatikai eszközök egyéni beállításai nélkülözhetetlenek a számítógépen történő eredményes munkavégzéshez. Most Csák Attilával, a Siketvakok Országos Egyesületének informatika oktatójával beszélgetve, picit bepillanthatunk abba, hogyan zajlik a siketvak emberek informatika oktatása, és hogyan járul ehhez hozzá alapítványunk az adományozott képernyőolvasó és –nagyító programokkal valamint a Braille-kijelzőkkel.

2017-04-11,

részletek

A NoPara Egyesület pályázati felhívása

Olyan diák vagy, akinek még iskolába menet is matematikai feladványok és azok megoldása motoszkál a fejében? Vagy a család éjjel-nappal a te éneklésedet és hangszer-gyakorlásodat hallgatja, sőt még a szomszéd is kikapcsolja a rádiót, amikor gyakorolsz? Vagy Te vagy a jövő földrajztudósa, akinek minden polca tele van szebbnél szebb ásványokkal, és a telefonodon nem azért böngészed a térképet, hogy eltalálj a következő moziba, hanem egyszerűen azért, mert odavagy a tengerekért, a sivatagért? Talán te vagy az a hóbortos festőnövendék, aki le sem teszi az ecsetet, aki „összefirkálja” a füzeteit és könyveit, mert nem bírja megállni, hogy le ne rajzolja, amit lát?

2017-04-10,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. április 3.

Egy erkölcsös éjszaka

Rögtön ki kell ábrándítanunk azokat, akik most egy filmajánlóra, valami különleges társadalomkritikára, esetleg izgalmas pletykákra gondolnak. Miről is fognak olvasni ebben a cikkben? Arról, hogy milyen műveket lehet mostanában az Opera művészeinek előadásában látni a Zeneakadémián. A kritikus szigorú, alapos, nem kímél egyetlen énekest és rendezőt sem. Ha igazi, az előadásokat ízeire szedő bírálatot szeretne olvasni, akkor ne hagyja ki ezt az írást! Talán kedvet kap hozzá, hogy ellátogasson valamelyik előadásra, és saját fülével győződjön meg róla, nem túl szigorú-e a bíráló.

2017-04-03,

részletek

MacOS levelezési listát indított az Infoalap

Alapítványunk terméktámogatásának részeként évek óta működteti a JAWS, a BeLin és a Mobil-info levelezési listákat. Ezek a levelezési listák olyan informatikai megoldásokról kívánnak információt nyújtani a látássérült embereknek, melyek segítséget nyújthatnak az akadálymentesebb szoftveres környezet kialakításában. Levelezési listáink tagjai értesülhetnek a legfrissebb technikai újdonságokról, tippeket és kezelési tanácsokat kaphatnak az Infoalap szakértőitől, illetve a többi listatagtól. A működtetett informatikai témájú levelező listáink a hazai látássérültek körében népszerűek és meghatározóak.

2017-03-20,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. február 23.

A rágás javítja az agyműködést

Néhány érdekes tényt közöl ez a rövid írás arról, mire jó a rágás. Ki gondolta volna, hogy kapcsolat van a rágás és az agyműködés között? Most áttekintést kaphatunk arról, milyen összefüggések lehetnek a fogvesztés és egyes olyan betegségek között, amelyekről eddig azt hittük, hogy kizárólag agybetegségek, és közük sincs a foghoz.

2017-02-23,

részletek

Már Androidon is elérhető a ProfiVox

Örömmel adjuk hírül, hogy mostantól már Android operációs rendszeren is használható a ProfiVox beszédszintetizátor. Sokan megszokták, és megszerették ezt a hangot a számítógépükön. Azoknak a felhasználóknak, akik rendkívül gyors tempóban hallgatták és értették a JAWS képernyőolvasó program beszédhangjaként ismert ProfiVoxot, most ugyanebben az élményben lehet részük az androidos telefonjukon is.

2017-02-15,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. február 2.

A boldog párkapcsolat titka

Ön úgy érzi, boldog párkapcsolatban él, ahogy mondani szokták, megtalálta a „másik felét”? Vagy vannak helyzetek, érzések, amelyeken szívesen változtatna, konfliktusok, amelyeket nem beszéltek meg egészen? Kíváncsi rá, mitől boldog egy párkapcsolat, hogy élik a hétköznapjaikat azok, akik azt mondják, boldogok? Nehogy azt higgye, hogy ők nem vitáznak! Lehet, hogy az is a titka a boldog párkapcsolatnak, hogy merjünk vitázni, haragudni a másikra, tányért törni, aztán pedig tudjunk megbocsátani, és a megbocsátás kérését elfogadni? Most megtudhat néhány „titkot”, amelytől talán minden párkapcsolat egy picit kiegyensúlyozottabb, biztosabb lehet.

2017-02-02,

részletek

MACI és a civil szervezetek

Nem, ez nem egy elírt mesecím vagy rájátszás valamilyen meseátköltésre.A MACI nem más, mint a magyar civil szervezeteket bemutató kampány, a képen látható maci pedig ennek a kampánynak a kabalafigurája. Sokszor nem könnyű eligazodni abban, hogy melyik civil szervezet mivel foglalkozik, milyen társadalmi csoportoknak segít. A MACI minden évben bemutat néhány olyan embert, akiknek egy-egy civil szervezet megváltoztatta az életét, és egy-egy élethelyzet megkönnyítésében, vagy egy cél elérésében segítette őket.

2017-02-01,

részletek

A NetAcademián járt az Infoalap

Mi a közös a NetAcademiában és az Infoalapban? Az, hogy mindkét szervezetnél az informatika iránt érdeklődő, újdonságokra nyitott szakemberek dolgoznak. Ez már önmagában is elég ok ahhoz, hogy két szervezet együttműködjön. A mi esetünkben viszont még sok más is van, ami összeköt minket, és megalapozta évek óta tartó együttműködésünket. Az egyik ilyen tényező, hogy informatikusaink rendszeresen részt vesznek a NetAcademia felajánlásából azokon a tanfolyamokon, amelyeken még naprakészebbé tehetik a tudásukat. A NetAcademiánál tanultakat rendszeresen kamatoztatjuk az ügyfeleinknek tartott képzéseinken, valamint beépítjük informatikai fejlesztéseinkbe is.

2017-01-31,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2017. január 10.

Ezek még gyerekek

Grecsó Krisztián írásával elmerenghetünk rajta, milyen különös is az, amilyen magabiztossággal a fiatalok mozognak a világban. Tudják, hogyan kell pihenni, élni, szeretni. Az idősebbek máshogyan és máskor állnak meg, másra figyelnek fel, más felé nézelődnek, és aprólékosabban terveznek meg mindent, mint unokáik. Miközben ezen elmélkedünk, megelevenednek előttünk egy nyaralás képei. Nem csodálatos ez az elképesztő két spanyol kamasz lány, akik tudatában vannak a szépségüknek, és biztosak benne, mit akarnak a végre megtalált, szépségben velük vetekedő fiúktól. Tényleg tudják, hogy mit akarnak, vagy „ezek még gyerekek”?

2017-01-10,

részletek

Minden kedves Ügyfelünknek és partnerünknek áldott ünnepeket és Boldog új esztendőt kívánunk!

2016-12-21,

részletek

Frissítés jelent meg a honosított MAGic 13.0 verzióhoz

Első alkalommal adunk közre a honosított MAGic 13.0 képernyőnagyító programhoz frissítést. A csomag több hasznos újdonságot és fontos javítást tartalmaz.

2016-12-21,

részletek

Adomány az Infoalapnak

A Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy független, nemzetközi program, melynek fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 nemzet számára. A SAC támogatását végző NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség NATO Légiszállítást Kezelő Program egyik munkatársa, Hunorfi Péter informatikusként hallott, és rögtön érdeklődött is az „Informatika a látássérültekért”Alapítvány tevékenysége iránt. Mivel Péter fontosnak, és szakmailag különlegesnek érzi alapítványunk tevékenységét, munkatársaival együtt úgy gondolta, támogatni szeretne bennünket abban, hogy minél több vak és gyengénlátó ember számára tehessük elérhetővé a legkorszerűbb informatikai eszközöket.

2016-12-21,

részletek

Felhívás! Esszépályázat 12-18 éves látássérült fiataloknak

2006 óta január 28-án ünneplik az adatvédelem napját, megemlékezve az Európa Tanács adatvédelmi egyezményének elfogadásáról. Ezen a napon az adatvédelmi hatóságok is különféle rendezvényekkel igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét a személyes adatok és a magánélet védelmének fontosságára.

2016-12-19,

részletek

Frissítés jelent meg a honosított JAWS 15.0 és 17.0 verziókhoz

Felhasználóink már megszokhatták, hogy a JAWS for Windows képernyőolvasó program honosított változataihoz időnként megjelentetünk frissítést, amely javításokat, esetenként újdonságokat tartalmaz. Ezúttal a legújabb 17.0 és a tavaly megjelent 15.0 verzióhoz egyszerre teszünk elérhetővé frissítéseket.

2016-12-16,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. december 12.

Gyarmat a jégen

Arról mesél ez az írás, hogyan fedezték fel a legészakibb osztrák-magyar gyarmatot. Ne riadjon vissza senki a cikk elején található adathalmaztól a felfedezők hajójára vonatkozóan! Olvassanak csak bátran tovább, és ámulni fognak! Felér ez a rövid írás egy sűrített kalandfilmmel, amelyben a sok tény mellett megláthatjuk a hús-vér felfedezőket is.

2016-12-13,

részletek

Hiánypótló informatikai tananyag látássérült felhasználók számára

Az „Informatika a Látássérültekért” Alapítvány megalapítása óta fontosnak tartja a vak és gyengénlátó emberek informatikai képzését, ezért már számos speciális tananyagot készített a számítógépes felhasználói ismeretek minél szélesebb körben történő elterjesztése érdekében. Örömmel jelentjük be, hogy az alapítvány ezúttal az adatbázis-kezelés modul billentyűzet centrikus használaton alapuló, hiánypótló oktatóanyagát teszi elérhetővé az informatikai tudásukat gyarapítani kívánó látássérült emberek számára.

2016-12-01,

részletek

Az INFOALAP legfrissebb eszközei a LESEK konferencián

A hagyományokhoz híven alapítványunk idén is jelen volt a LESEK Konferencián, amelyet 2016. november 16.-án rendezett meg a Hermina Egyesület az MVGYOSZ székházában. A LESEK idén is kiváló lehetőségnek ígérkezett új segédeszközeink bemutatására és arra, hogy személyesen mondhassuk el, és láttathassuk, mennyi újdonság, mi minden várható az általunk forgalmazott termékek kapcsán.

2016-11-28,

részletek

Hangos bemutatók készültek az alapítvány friss fejlesztéséről és egy új eszközről

A 2016. november 16.-án megrendezett Lesek konferencián az „Informatika a látássérültekért”Alapítvány is bemutatkozott.

A részvételünkről hamarosan részletes beszámolót olvashatnak honlapunkon, az érdeklődők addig is a fussneki.hu alábbi két linkjén tájékozódhatnak az ott bemutatott új fejlesztésünkről, a Kutatási modul kezelőről, valamint legfrissebb digitális eszközünkről, a Clear reader +-ról.

2016-11-21,

részletek

Megérkezett a Kutatási modul kezelő

Alapítványunk a Lesek 2016 konferencia alkalmából megajándékozza felhasználóit egy új szoftverrel, a beszédes nevű "Kutatási modul kezelő" Windowsos alkalmazással. A szoftvert azoknak ajánljuk, akik a JAWS for Windows 14.0, MAGic 13.0 vagy ezek valamely újabb változatával rendelkeznek. Az új szoftver segítségével a JAWS vagy MAGic termékéhez a kiadáskor biztosított kutatási modulokat tudja naprakésszé tenni, amennyiben azok időközben módosultak, valamint az újonnan létrehozott kutatási modulokat kívánsága szerint tudja telepíteni, frissíteni vagy eltávolítani.

2016-11-16,

részletek

„…ha akkor Attila nem ír nekem, számomra sem derül ki, hogy egy néhány perces felolvasás milyen sokat adhat egy embernek” Beszélgetés Kocsis Kingával

A Lapról hangrához sokszor érkeznek kérdések látássérült olvasóktól és leendő felolvasóktól, amelyek nagy része a regisztrációra és technikai információkra vonatkozik. Nemrég viszont egy olyan kérdést kaptunk, amelyre valószínűleg a közösségi összefogás minden munkatársa felfigyelt, mert nem a szokásos információkra kérdeztek rá, hanem egy látássérült olvasónkkal szerette volna a levél írója, Kinga felvenni a kapcsolatot. Ezt a kérést azért volt jó érzés olvasni, mert a Lapról hangrá-nak egy nagyon emberi vonulatára tapintott rá, arra, hogy a felolvasók segítségével nemcsak egyfajta „hangosújságot” szeretnénk adni a látássérülteknek, hanem arra ösztönözzük az olvasóinkat és a felolvasóinkat, hogy beszélgessenek a cikkekről, és ismerjék meg egymást minél jobban!

2016-11-15,

részletek

Akadálymentesek lesznek a közszolgálati szervezetek webhelyei, honlapjai és telefonos alkalmazásai

Hosszú egyeztetés- és tárgyalássorozat eredményeként az Európai Parlament elfogadta a közszolgálati szervezetek honlapjainak, webhelyeinek és alkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló rendelkezést. Az Európai Bizottság több vezető tisztségviselője is üdvözölte az Európai Parlament döntését. Felhívták a figyelmet, hogy ez a rendelkezés újabb lépést jelent annak érdekében, hogy mindenki részesedhessen a digitális társadalom nyújtotta előnyökből. A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a vak és gyengénlátó emberek önállóbban kereshetnek egy-egy, számukra fontos információkat tartalmazó weboldalon adatokat, vagyis jelentősen csökken a digitális társadalomból való kirekesztettségük.

2016-11-09,

részletek

Konferencia az audionarrációról a Pesti Magyar Színházban

Amikor valaki találkozik egy vak emberrel, akkor a szabadidős tevékenységekkel kapcsolatban az az első kérdése, hogy „Nagyon szeretsz zenét hallgatni, ugye?”. Néhányan esetleg rákérdeznek, hogy szokott-e színházba járni, de arra, hogy egy vak ember filmet néz, rácsodálkozik egy-egy cirkuszi produkcióra, még most is nagyon kevesen gondolnak. Pedig… Miért ne? Nem az lenne a természetes, hogy egy család vagy egy baráti társaság vak és látó tagjaival nem külön programokat tervez, hanem együtt megy színházba, moziba, cirkuszba, múzeumba?

2016-10-27,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. október 26.

Digitális szemétdomb vagy az újságírás jövője?

Eddig Ön sem tudta, mi az a TMZ? Ez azt jelenti, hogy nem tartozik a sztárhírekre lépten-nyomon lecsapó olvasók közé, vagy nem jó helyen keresgélt. Ha olyan fényképeket szeretne látni, amelyekről a sztárok inkább nem beszélnének, akkor a TMZ-n biztosan talál ilyeneket. Persze itt máris felvetődik a kérdés, hogy mennyire kell ennek az oldalnak etikai normákat betartania, és tekintettel lennie a sztárok magánéletére. Mi is ez az oldal? Egy ügyes eszköz arra, hogy meglássuk a nem mutogatásra készült képeket, meghallgassuk a nem nyilvánosságnak szánt mondatokat, és leleplezzük a mindenképpen elítélendő tetteket? Gondoljunk csak a cikkben említett focistára, aki a liftben verte a barátnőjét? Vagy egy olyan oldal ez, ami nem mindig az igazság szószólója, hanem egyszerűen sokak pletykaéhségét kielégíti? Akármelyik elképzelés is áll közelebb a valósághoz, mindenképpen érdemes elgondolkozni az itt olvasottakról!

2016-10-26,

részletek

A Lapról hangra oldal karbantartási munkálatai befejeződtek

Tisztelt Lapról hangra olvasók és felolvasók!

 Az oldal hétvégi karbantartási munkálatai befejeződtek, a Lapról hangra kezdeményezés szolgáltatásai október 24.-étől, azaz hétfőtől újra elérhetőek.

Köszönjük türelmüket.

„Informatika a látássérültekért” Alapítvány

2016-10-24,

részletek

Fehér Bot napi ajándék - Megjelent a Beszélő Linux 5.0 kiadása

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány a beszélő Linux szoftvercsomag kiadásával kínál akadálymentes, kényelmes és egyre népszerűbb ingyenes megoldást a vak és gyengénlátó emberek számítógép-használatához. Minden évben új funkciókat, és a felhasználók számítógépes munkavégzését megkönnyítő új szolgáltatásokat építünk a BeLin-be. Az elmúlt évek során mindinkább gyarapodó látássérült közösség alakult ki a BeLin körül, egyre többen vannak olyanok, akik számára a BeLin mind a munkahelyi teendők elvégzéséhez, mind az otthoni számítógépezéshez nélkülözhetetlenné vált.

2016-10-14,

részletek

Pályázati felhívás látássérültügyi egyesületek részére

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány a mai napon pályázatot hirdet a MVGYOSZ megyei egyesületei és a kistérségi látássérültügyi egyesületek részére a legfrissebb JAWS és MAGic szoftverlicencek és szoftverfrissítések adományozására.

2016-10-07,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. október

Ha tudom, el sem merek menni az előadásra

Akár hiszik, akár nem, romantikus, szívdobogtató lánykérések nemcsak a filmekben és a könyvekben vannak, hanem a valóságban is. Most egy, a valóságban lejátszódott példából tudhatjuk meg, izgulhatjuk végig, milyen is az, amikor valakit táncolva, angyaljelmezben, egyenesen a színpadról kérnek feleségül. Ha kicsit gonoszkodni akarunk, megkérdezhetjük fejcsóválva, hogy nem sok ez a jóból? Színház, jelmez, szerelmes meghatódás, nem túlságosan megrendezett itt minden? Na, de egyszer ne akadékoskodjunk, hanem próbáljunk meg igazán örülni annak, hogy ilyen is van.

2016-10-04,

részletek

Japánokkal Drezdában

Élménybeszámoló a nemzetközi kommunikációs és informatikai táborról

Idén Danicska Ádám képviselte Magyarországot a nemzetközi kommunikációs és informatikai táborban, amelyet Drezdában rendeztek meg. Honlapunk olvasói egy korábbi beszélgetésből megtudhatták, mi motiválta Ádámot a táborba történő jelentkezésre, és bepillantást nyerhettek az indulás előtti hetek teendőibe, várakozásába, izgalmaiba.

2016-09-20,

részletek

Felhívás a BeLin legújabb verziójának nyilvános tesztelésére

Örömmel értesítünk mindenkit, aki szereti, és rendszeresen használja az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány által fejlesztett Beszélő Linuxot, hogy hamarosan megjelenik a BeLin legújabb, 5.0 verziója.

2016-09-13,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. szeptember 6.

2016-09-07,

részletek

Megújult a Lapról hangra portál

A Lapról hangra közösségi összefogás 2011-ben indult azzal a céllal, hogy kizárólag nyomtatásban megjelenő újságokat tegyen hozzáférhetővé vak és gyengénlátó emberek számára a modern technika és az emberi hang személyességének ötvözésével. A www.laprolhangra.hu oldalra feltöltött cikkek nemcsak hiánypótló információszerzési lehetőséget jelentenek a vak és gyengénlátó embereknek, hanem összekötő kapocsként is szerepelnek látó és látássérült újságolvasók között. Büszkék vagyunk arra, hogy a Lapról hangra nemcsak egy „hangosújság”, hanem egy színes, a taglétszámában folyton bővülő, egymásra figyelő, az olvasottakról kulturáltan beszélgetni tudó közösség is.

2016-08-03,

részletek

45 vak és gyengénlátó nyertes az INFOALAP pályázatán

Az elmúlt hetekben az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány nyári szoftverfrissítés-pályázatának keretében a JAWS képernyőolvasó program bármely korábbi változatáról a 17.0 Professional verzióra történő frissítésére, valamint a MAGic képernyőnagyító bármely korábbi változatáról a 13.0 beszédtámogatású, Professional verzióra történő frissítésére lehetett pályázni.

2016-07-27,

részletek

„Nemzetközi, informatika, élmény”

Beszélgetés Almádi Csabával a nemzetközi kommunikációs és informatikai tábor előtt

2016-07-11,

részletek

A mai napon megjelent az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány pályázati felhívása látássérült magánszemélyek részére

Ezúton értesítjük ügyfeleinket, hogy alapítványunk szoftverfrissítés-adományozási pályázatot hirdet vak és gyengénlátó magánszemélyek számára. A pályázat keretében a JAWS képernyőolvasó program bármely korábbi változatáról a 17.0 Professional verzióra történő frissítésére, valamint a MAGic képernyőnagyító bármely korábbi változatáról a 13.0 beszédtámogatású, Professional verzióra történő frissítésére lehet pályázni.

2016-07-01,

részletek

Angol, informatika, jó hangulat

Beszélgetés Danicska Ádámmal, a nemzetközi kommunikációs és informatikai tábor egyik magyar résztvevőjével

2016-06-29,

részletek

Hamarosan újabb pályázat indul az INFOALAP-nál

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány hamarosan újabb pályázatot indít vak és gyengénlátó magánszemélyek számára. Az alábbiakban, a könnyű információszerzés érdekében kérdés-felelet formában olvashatja a legfontosabb információkat.

2016-06-27,

részletek

Tájékoztatás JAWS 17 felhasználók részére

Honlapunkról már letölthető az új videóhurok kezelő, amely bizonyos helyzetekben még hatékonyabbá teszi a JAWS és a Windows együttműködését.

(Amennyiben Ön elégedett a JAWS jelenlegi működésével, akkor nincs szükség a telepítésére.)

A friss videóhurok kezelő az alábbi linkről tölthető le:

A videóhurok letöltése (zip fájl)

2016-06-23,

részletek

Megjelent a JAWS for Windows 17.0 magyar változata

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy a mai naptól elérhetővé vált a JAWS for Windows 17.0 képernyőolvasó program magyar nyelvű verziója. Mivel a JAWS 15 magyar kiadása óta rengeteg újítás és fejlesztés történt a JAWS háza táján, ezért a 17-es verzió újdonságai közül az alábbiakban emeljük ki a legfontosabbakat.

2016-06-17,

részletek

Megvannak a nyertesek - Az ICC tábor magyar résztvevői 2016-ban

Az ICC tábor jóval több, mint egy kellemes nyári kikapcsolódás. Ez a rendezvény, amelynek szinte minden évben van magyar résztvevője, nemcsak egy nyári tábor 16 és 20 év közötti látássérült fiataloknak, hanem lehetőség a barátkozásra, információcserére különböző nemzetek diákjai között; nagyszerű alkalom egymás megismerésére, megértésére, közös programokon történő részvételre, és végül, de nem utolsó sorban tanulásra, akadálymentes körülmények között. Akik részt vettek az ICC táborokban, mind életre szóló élménnyel tértek haza.

2016-06-07,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. 05. 27.

2016-05-27,

részletek

„Hallgasd csak!”

Beszámoló a Gór Nagy Mária Színitanoda és az Infoalap közös rendezvényéről

2016-05-20,

részletek

„A JAWS megkönnyíti a számítógép használatát”

Beszélgetés Rontó Norberttel

2016-05-18,

részletek

Ajánlja fel 1%-át alapítványunk javára

Adószámunk: 18171776-2-42

Rendelkező nyilatkozat letöltése

2016-05-17,

részletek

A tizenévesek és a számítógép

Beszélgetés T. Nagy Annával, az Infoalap diákpályázatának egyik nyertesével

Már-már közhelynek számít, hogy a mai tizenévesek a számítógéppel nőnek fel, és jobban ismerik minden csínját-bínját, mint a felnőttek. Ez természetesen igaz a tizenhárom éves T. Nagy Annára is. Abban, ahogyan ő viszonyul a számítógéphez, viszont nemcsak a manapság annyiszor kárhoztatott „ezek a gyerekek csak gépeznek” hozzáállás van, hanem érdeklődés, kíváncsiság, és ki tudja, talán egy leendő informatikus logikus gondolkodása és játékos kedve is felfedezhető benne.

2016-05-12,

részletek

Braille-verseny volt Prágában

Napjainkban sokan azt gondolják, hogy a modern technikai vívmányok háttérbe szorítják a Braille-írást. Az április utolsó hétvégéjén, Prágában, a négy visegrádi ország versenyzőinek és zsűritagjainak közreműködésével megrendezett Braille-verseny ennek az ellenkezőjét mutatja. A résztvevők kivétel nélkül rendszeres Braille-olvasók, és gyakorlott iPad- és Braille-kijelző használók voltak. Mindegyiküket a Braille-kultúra iránti elkötelezettség, az új eszközök iránti érdeklődés, és az egymás országai iránti kíváncsiság hozta Prágába.

2016-05-10,

részletek

JAWS munkához, tanuláshoz, játszáshoz, főzéshez

Beszélgetés Bieber Máriával, a Gyengénlátók Általános Iskolájának tanárával

2016-05-09,

részletek

Nyílt napot tart a Gór Nagy Mária Színitanoda a Vakok Iskolájának Nádor termében

Az INFOALAP szeretettel meghívja Önt a Gór Nagy Mária Színitanoda 2016. május 18.-án tartandó Nyílt Napjára a Vakok Általános Iskolájának Nádor-termébe. A rendezvényre egy, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvánnyal közös pályázati projekt keretében kerül majd sor.

2016-05-06,

részletek

Az Infoalap diákpályázatának eredményhirdetése

Ezúton értesítjük olvasóinkat, hogy megszületett diákpályázatunk végeredménye. Köszönjük a résztvevőknek a vicces, megható, kedves történeteket.

2016-05-05,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. május 3.

2016-05-03,

részletek

Segítsen véleményével egy beltéri navigációs rendszer fejlesztésében

Vak- vagy gyengénlátó emberként sokszor családtagok, ismerősök vagy idegenek segítségét kell kérnie, hogy egy bevásárlóközpont forgatagában megtalálja az üzletet, ahova igyekszik? Akkor is kérdezősködnie kell, ha egy rendelőintézetben, a vizsgálatra várakozva tudni szeretné, hogy tényleg jó helyen van-e? Diákként is megtapasztalta, hogy nem egyszerű az egyetemen, főiskolán eljutni abba az előadóterembe, ahol egy fontos dolgozat miatt mindenképpen időben ott kell lennie?

2016-04-26,

részletek

Sajtóközlemény - Hiánypótló, beltéri navigációt segítő mobil alkalmazás készül vak és gyengénlátó emberek számára

Budapest, 2016. április 20. – A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vak és gyengénlátó emberek számára fejleszt hiánypótló, beltéri navigációt segítő mobil alkalmazást. Ez a megoldás képes lesz a felhasználó hangutasításai alapján és a digitalizált térképek segítségével a beltéri tájékozódásra, elsősorban közintézményekben, illetve szolgáltatási centrumokban. A „Vakokat és gyengén látókat támogató Európai Uniós keretrendszer” által biztosított projekt összértéke 2,5 millió euró.

2016-04-22,

részletek

János vitéz előadás a Gyengénlátók és a Vakok Iskolájában

A János vitézről mindenkinek vannak emlékei. Vagy az, ahogyan gyerekként elbűvölte őt az elbeszélő költemény meseszövése, vagy az, hogy nem kötötte le a figyelmét, mert kötelező olvasmány volt. Azoknak, akik április 13-án a Gyengénlátók Iskolájában vagy április 19-én a Vakok Iskolájában megnézték a GNM Színitanoda előadását, megelevenedett János vitéz.

2016-04-21,

részletek

Diákpályázat - utolsó felhívás!

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány diákpályázata a végéhez közeledik.

2016-04-08,

részletek

Az Internet Fiesztán is bemutatkozott az alapítvány

Alapítványunk március 22.-én eszközbemutatóval egybekötött előadást tartott Kecskeméten, az Internet Fiesztán. Az eseményről készült rövid összefoglalót az alábbiakban tesszük közzé.

2016-04-07,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. április 6.

2016-04-06,

részletek

Ragadj billentyűzetet, mert néhány nap múlva lejár a határidő!

Elkápráztattad a tavaszi szünet után is az osztálytársaidat azzal, hogy akkor is megérted, mit mond a JAWS, amikor már senki nem tudja követni a beszédtempóját? Esetleg a BeLin-nel mutattál be valamilyen „trükköt” a többieknek? Talán a MAGic segítségével varázsoltad el az ismerőseidet? Vagy egyszerűen csak rákukkantottál a Lapról hangra oldalra, és rengeteg érdekes cikket találtál, amikről órákon át tudnál beszélni?

2016-04-04,

részletek

Jó hír azok számára, akik önállóan szeretnek olvasni! Megjelent a DEX legújabb, 2.6-os verziója

A DEX egy dramatizált elektronikus könyvszerkesztő és hangoskönyv-konvertáló program. Segítségével könnyen és gyorsan állíthatóak elő elektronikus formátumú könyvekből hangoskönyvek akár MP3 akár Daisy-formátumban is, melyeket azután különböző eszközökön, mobiltelefonon, MP3- vagy DAISY-lejátszón lehet meghallgatni.

2016-03-29,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. március 25.

2016-03-26,

részletek

Ragadj billentyűzetet és nyerj!

Megkezdődött a tavaszi szünet, és tele vagy programmal, teendővel? Alig várod, hogy barátaiddal együtt lehess, és elmondhasd, hogy „Tudjátok, amikor a JAWS-szal elolvastam azt az iszonyú hosszú könyvet, és azt mondta a JAWS azon a kedves hangján, hogy vége, akkor…” Vagy inkább arról beszélnél, hogy „Nem fogjátok kitalálni, miért késtem múltkor az angolóráról? Azért, mert meghallgattam a JAWS előadásában, valódi brit angol kiejtéssel, hogy mit írt a levelezőtársam”. Vannak ehhez hasonló vicces, kedves, személyes történeteid?

2016-03-24,

részletek

Az ICC táborban a helyed!

Amennyiben

     - látássérült vagy
     - 16 és 20 év közötti vagy
     - imádsz társaságban lenni és szeretsz utazni
     - érdeklődsz a számítógépek iránt és
     -
beszélsz angolul

 mindenképp az ICC-ben a helyed!

2016-03-22,

részletek

„Egy kellemes felolvasás akár egy kevésbé izgalmas cikket is érdekesebbé tehet”

Beszélgetés dr. Herbert Attilával, aki nemcsak a cikkekre, hanem a felolvasókra is kíváncsi

2016-03-22,

részletek

A Brailabtól a JAWS-ig

Beszélgetés Schuck Antallal

2016-03-17,

részletek

Lapról hangra cikkajánló 2016. március 11.

2016-03-11,

részletek

A JAWS képernyőolvasó program, mint az információhoz jutás eszköze

Beszélgetés Acsay Péterrel, a VGYKE közösségi civil szervezőjével

2016-03-11,

részletek

Írj egy vicces történetet és nyerj!

Közeleg a hosszú hétvége, amikor azt tervezed, szabadon engeded a fantáziád, és kiírsz magadból minden vicces sztorit? Sok olyan történeted van, amely a JAWS-hoz, a MAGic-hez vagy a BeLin-hez kapcsolódik, esetleg a Lapról hangra lehetőségről mesélnél valami személyes érdekességet?

2016-03-10,

részletek

Megjelent a népszerű MAGic képernyőnagyító legfrissebb magyar nyelvű változata

A Windows 10 használatát is támogató legújabb szoftververzió sok újdonságot tartalmaz. A MAGic 13.0 képernyőolvasó a Microsoft Windows operációs rendszer 7, 8.1 és 10 verzióin használható. A Microsoft Office alkalmazásai egészen a 2013-as verzióig támogatottak. Néhány fontosabb tudnivaló a programról.

2016-03-04,

részletek

Felhívás az INFOALAP diákpályázatán való részvételre

Vak vagy gyengénlátó felső tagozatos, középiskolás vagy egyetemista vagy? Használod a JAWS-t, a MAGic-et, a BeLin-t vagy a Lapról hangra oldalt a mindennapokban? Rengeteg vicces, jópofa történeted van ezekről a programokról, illetve szolgáltatásokról, és mindenki dől a nevetéstől, amikor belekezdesz a mesélésbe? Lehet, hogy te vagy az, akinek tele van a gépe remekművekkel, versekkel, párbeszédekkel, novellákkal olyan megtörtént vagy fantáziádban megszületett eseményekről, amelyek bemutatják a nagyvilágnak a JAWS-t, a MAGic-et, a BeLint vagy éppen a Lapról hangra oldalt?

2016-03-02,

részletek

Hír az ESET-től érkező téves riasztásról

Értesítjük honlapunk látogatóit, hogy az ESET által 2016. február 29-én, a délelőtti órákban kiadott 13102-es számú vírusdefiníciós adatbázis frissítése néhány weboldalt vagy azok tartalmát tévesen blokkolta. Az ESET szakemberei szinte azonnal elhárították a hibát. A program néhány órán belül ismét kifogástalanul működött, a téves hibajelzés a további frissítéseknél nem lép fel.