Hírek

A számítógép az önállóvá válás eszköze

Beszélgetés Barnóczki Gáborral, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnökével

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egyesülete 2014-ben az Infoalap adományaként JAWS for Windows képernyőolvasó- és MAGic képernyőnagyító programfrissítésben részesült. Ezek a szoftverek nagyon népszerűek az egyesület tagsága és látássérült munkatársai körében. Barnóczki Gábortól, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy tagjaik közül körülbelül hetvenen használnak JAWS vagy MAGic programot. Látássérült munkatársaik szintén ezeknek a szoftvereknek a segítségével végzik el munkahelyi feladataikat: e-maileket írnak, szöveget szerkesztenek, információkat keresnek az interneten a JAWS vagy a MAGic használatával. Gábor maga is jól ismeri, szívesen használja a JAWS-t.

Így foglalja össze, mit jelentenek az egyesület életében a szoftverfrissítések:

Egyesületünk 2014 őszén JAWS for Windows 14.0 és MAGic 11.0 szoftverfrissítéseket kapott az "Informatika a Látássérültekért" Alapítványtól. Ezek a programok nélkülözhetetlenek egyesületünk életében, hiszen látássérült munkavállalóink nem tudnák feladataikat ellátni ezek hiányában. Nem is beszélve az informatikai oktatást igénylő tagjainkról, akik között vak és aliglátó sorstársaink számára a számítógép használat megtanulása elképzelhetetlen valamelyik segédprogram nélkül.

Nagy megkönnyebbülést és még nagyobb anyagi támogatást jelentett, amikor tudomást szereztünk erről a támogatási lehetőségről. Hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy látássérült munkatársaink a korábban megszokott színvonalon fogják tudni végezni munkájukat és az egyesületnek sem kell erőn felüli anyagi áldozatot hoznia.”

Az egyesület rendkívül fontosnak tartja, hogy minél több vak vagy gyengénlátó ember válhasson önállóbbá a számítógép-használat révén, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a képernyőolvasó- és –nagyító programok megismertetésére a tagságuk körében.

„Különösen fontosnak tartjuk a JAWS és a MAGIC szoftverek minél szélesebb körben történő ismertté tételét. Egyesületünk 2007 őszétől folyamatosan oktatja a tanulni vágyó látássérült személyeket annak érdekében, hogy az információszerzés és személyes kapcsolattartás e formáját terjessze.”

 

2015-03-31,
Nyomtatás gomb Nyomtat