Hírek

Tacmon tesztelés az INFOALAP-nál

Ahogyan honlapunk olvasói bizonyára tudják, a Tacmon-projektben (www.tacmon.eu) az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és nemzetközi partnerei évek óta azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy, új technológiára épülő, költséghatékony grafikus Braille kijelzőt, mely egyaránt alkalmas grafikus és szöveges információ megjelenítésére. Az eszköz segítségével többek között matematikai ábrákat, grafikonokat és egyéb, a mindennapokban használt jelöléseket, képeket tehetünk tapinthatóvá vak és aliglátó emberek számára.

Január végén, az alapítványnál szervezett publikus teszten megkértük önkéntes tesztelőinket arra, mondják el, mennyire felismerhetőek, hasznosak a Tacmon-projektben kifejlesztett ábrák, illusztrációk. Különböző korosztályú és más-más mértékben látássérült tesztelők próbálták ki a legújabb fejlesztést, és mondták el róla véleményüket. Két kijelzőt használtunk, az egyik 120x60, a másik 32x30 felbontású volt. Az alapítvány munkatársa által összeállított tesztjelentés szerint legtöbben az egyszerű geometriai ábrákat (téglalap, kör, háromszög) és jelöléseket könnyen felismerték. A növények, állatok, tárgyak, grafikonok, diagramok, piktogrammok, nyomtatott és írott betűk felismerése nehezebb feladatnak bizonyult, de voltak, akik a legbonyolultabb „rajzokkal” is megbirkóztak.

Tesztelőink egyöntetű véleménye az volt, hogy a tanulás során tudják leginkább elképzelni a Tacmon-eszközök használatát. Mindnyájan a fejlesztések tovább folytatására kértek bennünket. Köszönjük a biztatást és a sok hasznos ötletet. Természetesen a fejlesztés további állomásairól is beszámolunk majd honlapunkon.

 

2015-02-27,
Nyomtatás gomb Nyomtat