Hírek

AltChecker sajtóközlemény

Legyen az Ön portálja is akadálymentes!

A honlapok többsége ma már portálmotorokon alapul. Ez azt jelenti, hogy a web fejlesztő – akár maga az oldal tulajdonosa – előre elkészített, ingyenesen hozzáférhető keretprogramot használ, és a portál felépítéséhez csak az oldalak tartalmát és kinézetét kell megadnia. A portálmotorok alapverzióihoz számos bővítmény tölthető le, amelyek segítségével további előre elkészített funkciókkal lehet a webhelyet kiegészíteni.

Az egyik legnépszerűbb portálmotor a Wordpress, amelyet világszerte több mint hatvanmillió webhely megvalósításához használnak.

Sajnos, ezen honlapok többsége a hátrányos helyzetű felhasználók számára nem hozzáférhető, elérhetővé tételükhöz vagy az oldalak egyetemes tervezés alapján történő kialakítása, vagy utólagos akadálymentesítése szükséges. Akadálymentes honlapról akkor beszélhetünk, ha az eleget tesz az ISO/IEC 40500:2012 szabványnak.

Alapítványunk célkitűzése, hogy lépésről-lépésre haladva, olyan kiegészítő komponenseket hozzon létre, amelyek beépítésével javítható, illetve elérhető az oldalak egyenlő esélyű hozzáférése.

Az AltChecker – ezen törekvés első lépéseként - olyan Wordpress bővítmény, mely a weboldalak akadálymentesítésében nyújt segítséget, a szabvány első teljesítési feltételének betartását lehet vele ellenőrizni.

A weboldalakon számos kép jelenik meg. Ezek egy része nem tartalmaz többletinformációt, csak a grafikus megjelenítést javítják, de sok esetben valamilyen jelentéssel is bírnak. A vak emberek által használt képernyőolvasó programok a képeket nem tudják értelmezni, csak a hozzájuk fűzött szöveges alternatívát. A html nyelvben ezt az „alt” attribútum kitöltésével lehet megtenni. Ha ez nincs megadva, akkor a látássérült felhasználó nem kap információt arról, hogy mi található az adott képen.

Az Alapítvány által fejlesztett bővítmény azt ellenőrzi, hogy a Wordpress portálon található blogbejegyzésekben szereplő képeknél ki van-e töltve a hozzátartozó alt attribútum. Amennyiben nincs, ezt jelzi a portál működtetőjének.

A bővítmény egyenlőre béta státuszban van, így várjuk a hibajelzéseket, kiegészítő ötleteket.

A plugin ingyenesen letölthető bárki számára ezen a hivatkozáson.

Ezúton is kérjük a Wordpress blogmotorra épült portálok üzemeltetőit, hogy tegyék elérhetővé bővítményünk szolgáltatásait felhasználóik részére az egyenlő esélyű hozzáférés elérése érdekében.

 

2014-08-21,
Nyomtatás gomb Nyomtat