Közhasznú tevékenységeink » Eszközbemutatók

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány megalakulása óta gondot fordít arra, hogy a látássérült emberek speciális számítástechnikai (szoftver és hardver) eszközeit megismertesse az érintettekkel. Honlapján és a különféle médiumokon keresztül is terjeszti az információkat, de mindez nem elég. A leghitelesebben a személyes megjelenés, a gyakorlatban történő bemutatás és kipróbálás a legeredményesebb az újdonságok megismertetésére. Örvendetes, hogy évről-évre több és több honosított vakügyi szoftver, illetve hardver eszköz kerül forgalomba, melyek többségének kizárólagos magyarországi forgalmazója az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány. Pályázatain ezekhez lehet hozzájutni időről-időre, már csak ezért is fontos, hogy a vak és a gyengénlátó emberek tudjanak a számukra kifejlesztett speciális eszközökről.   

Bemutatóinkat rendszerint ügyfélszolgálatos munkatársunk, Molnár Ákos tartja, aki nagy gyakorlattal rendelkezik a programok és a hardver eszközök használatában, így a felmerülő kérdésekre pontos és szakszerű válaszokat tud adni. Alapítványunk szívesen fogadja mind a látássérültek érdekvédelmi egyesületeinek, alapítványainak, oktatási intézményeinek felkérését, mind azokét az oktatási intézményekét, ahol vak és gyengénlátó diákok tanulnak.

2012. évi eszközbemutatók és előadások

Partner szervezetek felkérésére számos alkalommal vettünk részt különböző bemutató rendezvényeken, konferenciákon. Ezeken alapítványunk képviseletében munkatársaink bemutatták az alapítványunk által adományozott és forgalmazott eszközöket, illetve felkérés esetén szakmai előadásokat tartottak.

Az alapítvány eszközbemutatóin 2012-ben több mint 500 fő vett részt. Eszközbemutatót az alább felsorolt helyszíneken tartott alapítványunk:

Március 8-án részt vettünk kiállítóként a Szabad Szoftverek Konferenciáján az Aréna Plázában. Február 29-én a Zöld Kakas Speciális Iskolában tartott kollégánk bemutatót eszközeinkből, majd április 26-án két segédeszköz bemutatóra is hivatalosak voltunk, a VGYKE bemutatóján vettünk részt, illetve a Szent István Egyetem Hallgatói részére tartottunk előadással egybekötött eszközbemutatót. 2012-ben is részt vettünk Mosonmagyaróváron az „Elfogadás Napja” rendezvényen, amit ezévben szeptember 28-án tartottak meg. A Vakok Állami Intézete által szervezett Fehér Bot Hete rendezvénysorozaton is részt vettünk, eszközbemutatónkat október 9-én tartottuk.

2011. évi eszközbemutatók és előadások

Partner szervezetek felkérésére 16 alkalommal vettünk részt különböző bemutató rendezvényeken, konferenciákon. Ezeken alapítványunk képviseletében munkatársaink bemutatták az alapítványunk által adományozott és forgalmazott eszközöket, illetve felkérés esetén szakmai előadásokat tartottak. Ilyen rendezvények voltak:

1., A TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0029-es pályázatához kapcsolódóan a Lilith Event Kft. felkérésére info-kommunikációs oktatást tartottunk Székesfehérvárott március 10-11-én.

2., Szintén az előbb említett pályázat keretében, a balatonfüredi Városi Könyvtár részére tartottunk egynapos info-kommunikációs oktatást 2011. március 24-én.

3., 2011. április 12-én részt vettünk a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének „Egyenlő hozzáférés” fórumán, ahol Szuhaj Mihály tartott előadást a téma kapcsán.

4., 2011. április 18-án segédeszköz-bemutatót tartottunk Nyíregyházán.

5., A HM Event Kft. felkérésére A TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0029-es pályázatához kapcsolódóan 2011.április 21-én eszközbemutatót tartottunk Újszászon a Városi Könyvtárban. Itt kollégánk egy színvonalas előadással is bemutatta tevékenységünket és eszközeinket.

6., 2011. május 10-én részt vettünk a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének Közművelődési és kulturális Bizottsága szervezésében zajlott kulturális konferenciáján.

7.,  2011.május 12-én, Pilisvörösváron mutattuk be eszközeinket az Akadálymentesítés konferencián.

8., A VGYKE szervezésében lezajlott győri rendezvényen előadást tartottunk eszközbemutatóval 2011. június 16-án.

9., 2011. június 24-én a budapesti Gyengénlátók Általános Iskolájában tartottunk eszközbemutatót.

10.,Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán került megrendezésre a Kutatók Éjszakája, ahol eszközbemutatót tartottunk az érdeklődőknek 2011. szeptember 23-án.

11., 2011. szeptember 30-án részt vettünk a Mosonmagyaróváron évenként megrendezésre kerülő Elfogadás Napja elnevezésű rendezvényen, ahol az általunk forgalmazott segédeszközöket mutattuk be.

12., Veszprémben a „Hangok és Formák” Fehér Bot hete című rendezvénysorozaton tartottunk előadást eszközeinkről és Alapítványunk tevékenységéről eszközbemutatóval egybekötve 2011. október 11-én.

13., 2011. október 13-án az „Árny alatt” elnevezésű LÁRKE által szervezett rendezvényen tartott előadást kollégánk, a látássérültek által is használható számítástechnikai játékprogramokról Székesfehérvárott.

14.,Szintén a Fehér Bot hetek keretében tartottunk 2011. október 14-én eszközbemutatót a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által szervezett eszközvásáron.

15., 2011. október 18 –19-én kiállítottunk a II. Budapest Calling elnevezésű kétnapos, call centeres szakkiállításon.

16., 2011. október 25-én a Vakok Állami Intézete szervezésében került sor az év utolsó eszközbemutatójára, mely a „Fehér Bot Hetek- Segédeszköz bemutató és vásár” elnevezést kapta.

2010. évi eszközbemutatók és előadások

Partner szervezetek felkérésére 10 alkalommal vettünk részt különböző bemutató rendezvényeken, konferenciákon. Ezeken alapítványunk képviseletében munkatársaink bemutatták az alapítványunk által adományozott és forgalmazott eszközöket, illetve felkérés esetén szakmai előadásokat tartottak. Ilyen rendezvények voltak:

- Konferencia részvétel január 22-én "Készüljünk együtt a 2011-es magyar EU-elnökségre – A trió elnökség prioritásai" konferencia, szervező az Országgyűlés Civil Irodája.

- Március 3-án részvétel a Studio-B Productions által szervezett Támogatás-Forrásszerzés rendezvényen.

- Április 23-án DAISY és mobiltelefonos eszközbemutató, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete szervezésében.

- Április 29-én segédeszköz-bemutató Nagykanizsán a Vakok és Gyengénlátók Zala megyei Egyesülete Szervezésében.

- Szeptember 17. Mosonmagyaróvár, Elfogadás Napja, eszközbemutató.

- Részvétel és bemutató október 9-én A technika más SZEMpontból - Múzeumi Szombatok a Műszaki Tanulmánytárban elnevezésű rendezvényen a MMKM Tanulmánytár és Mobileumban

- Október 19. Szécsény, a Krúdy Gyula Művelődési Központban szakmai találkozó Linux, BeLin témakörben, a KDE3 linux disztribúció tesztelőcsapatával.

- 2010. október 20., Eszközbemutató a Vakok Állami Intézete Fehér Bot Napi rendezvényén.

- November 10-11., részvétel az „Új látásmód” – Érzékenység, innováció és közös tanulás a  látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért című rendezvényen, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) szervezésében.

- November 23-24-én részvétel a Budapest Calling kiállításon, a Humán Erőforrás Alapítvány támogatásával.

- Eszközbemutató November 24-én a „Látássérült gyermekek oktatási lehetőségeinek kérdései” c. rendezvényen a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve az Aranyossy Ágoston Egységes Módszertani Központ felkérésére, Hódmezővásárhelyen.

 

Nyomtatás gomb Nyomtat