Termékeink » DEX

Tíz éve jelentettük meg a DEX (Dramatizált Elektronikus Könyv-szerkesztő és Hangoskönyv-konvertáló) program első változatát, amely nagy sikert aratott a látássérült felhasználók körében. A program célja, hogy elektronikus könyvek egyszerűen legyenek konvertálhatóak hangoskönyvvé (MP3 vagy DAISY formátumba), valamint Braille-kijelzőn megjeleníthető vagy Braille-nyomtatón kinyomtatható irodalmi, számítógépes és matematikai pontírású dokumentummá.

A most kiadásra kerülő programfrissítés a matematikai szöveget tartalmazó dokumentumok feldolgozása és a Braille-átalakítás terén bővítette ki a DEX akadálymentesítési képességeit. A 2.7 verzió a tankönyvek és a szakirodalom hozzáférhetőségét könnyíti meg a látássérült felhasználók számára, továbbá a pontírású kiadványok előállításának leegyszerűsítésével elősegíti a Braille-kultúra fennmaradását és megerősödését. Az idegen nyelvű pontírású szövegek elérhetővé tételével pedig támogatja a vak emberek nyelvtanulását.

A látássérült embereknek hatalmas segítséget nyújtanak az egyes optikai karakterfelismerő szoftverek. Az önálló életvitel egyik fontos eszközévé váltak ezek a programok, többségükért azonban fizetni kell, amelyet nem minden vak és gyengénlátó ember engedhet meg magának. Alapítványunk erre a problémára reagálva készítette el az Infoalap Reader elnevezésű, ingyenes optikai karakterfelismerő programot.

A DEX 2.7  program ingyenesen tölthető le honlapunk letöltések oldaláról vagy az alábbi közvetlen hivatkozásokról.

DEX 2.7 32 bites változat letöltése

DEX 2.7 64 bites változat letöltése

Hangos bemutató

Mivel a DEX 2.7 olyan újdonságokat tartalmaz, amelyek nem csupán hazai, de nemzetközi összehasonlításban is úttörő kezdeményezésnek számítanak, ezért köszönjük, ha megosztják velünk a használat során szerzett tapasztalataikat és visszajelzéseikkel segítik programunk további fejlődését. Számítunk építő észrevételeikre.

A programról további információk kérhetőek Molnár Ákostól az alapítvány ügyfélszolgálatán a helpdesk@infoalap.hu email címen, illetve a +36-1-273-3188-as vagy a +36-70-295-9288-as telefonszámon.

A programfejlesztése a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.

Nyomtatás gomb Nyomtat