Termékeink » BeLin - A beszélő Linux

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkatársa, Hammer Attila 2007 óta foglalkozik intenzíven a Linux operációs rendszer és a hozzákapcsolódó felhasználói programok használhatóvá tételével a látássérült felhasználók számára. A Magyar Ubuntu Közösséggel összefogva 2008-ban jelent meg a BeLin, azaz a Beszélő Linux 1.0-ás változata, majd egy évvel később az újabb fejlesztések nyomán az 1.5-ös verzió. Ez utóbbi elnyerte az IT Business Leadership Award-díját, ahol a zsűri indoklásában kiemelte a BeLin társadalmi hasznosságát, és azt, hogy hozzájárul az informatika és a számítógép-használat szélesebb körű elterjedéséhez. 2010 szeptemberében jelent meg a Beszélő Linux 2.0 verziója, majd 2011. szeptemberben ennek frissített, és oktatóanyaggal kibővített 2.5-ös verziója, végül 2012. februárban jelent meg a 2.5-ös verzió frissítése.

A Beszélő Linux aktuális verziójának letöltése honlapunk Letöltés oldaláról

BeLin 2.5

A 2.5 verzió jellemzői az Orka képernyőolvasó új verziója, a Hangoskönyv konverter új, akadálymentes grafikus felülete, a komplett tananyag az operációs rendszer megismeréséhez, illetve elérhetőek benne a legújabb böngésző- és levelezőszoftverek. Az operációs rendszert a vak felhasználók önállóan is ki tudják próbálni, fel tudják telepíteni és teljeskörűen tudják használni.

A BeLin 2.5 újdonságai részletesen a belin.hu oldalon

Kérdések a BeLin 3.0 kiadása kapcsán

Hammer Attila, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkatársa 2008 óta dolgozik – az Ubuntu - közösséggel együttműködve - a beszélő Linux operációs rendszer fejlesztésén. A BeLin a GNOME asztali környezet részét képező Orka képernyőolvasót alkalmazza, akadálymentes és folyamatosan bővülő szolgáltatásai valamint ingyenessége miatt az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a vak és gyengénlátó emberek körében. Társadalmi hasznosságát 2009-ben az IT Business Leadership Award-díjjal ismerték el. A következő interjúban a BeLin legújabb kiadásának, a 3.0 verziónak az újdonságairól kérdezzük a fejlesztés vezetőjét, Hammer Attilát.

Mióta dolgoztok a BeLin 3.0 verzión?

Ez a munka már az Ubuntu 12.04-es változat fejlesztése közben megkezdődött, 2011 decemberétől folyamatosan dolgoztam a 3.0 kiadáson és az Ubuntu 12.04 fejlesztői változatának tesztelésén.

Mely újdonságokat ajánlanád a felhasználók figyelmébe?

Mindenképpen nagy újdonság az Ubuntu 11.10-es verziótól Ubuntu szinten bevezetésre került QT akadálymentesítési komponens, mely a QT eszközkészletet használó alkalmazások felhasználói felületeit teszi többé-kevésbé hozzáférhetővé. Vannak még hiányosságai ennek az új akadálymentesítési technológiának, de az alapvető QT felületi vezérlőelemek a listák és a kombinált listamezők kivételével már most is használhatók. Bízom benne, hogy a QT akadálymentesítési komponens fejlesztői idővel ezt a problémát is meg fogják oldani.

Folyamatban van a QT akadálymentesítési komponens honosítása is. Ha a QT akadálymentesítési komponens fejlesztői kiadják az új, fordításokat is tartalmazó hivatalos verziót, és az új verzió kompatibilis lesz az Ubuntu 12.04 alaprendszerrel, a frissítés elérhető lesz majd a BeLin 3.0 felhasználók számára. Számtalan egyéb újdonságot tartalmaz még a BeLin 3.0 kiadás, amik között nehéz rangsort felállítani, mivel mindegyik fontos a maga nemében. Sokat dolgoztunk a BeLin 3.0 operációs rendszerek tananyag átdolgozásán is, hogy az új kiadáshoz is rendelkezésre álljon ez a tananyag. Érdemes megemlíteni, hogy a BeLin 3.0 kiadás is egy hosszú távon támogatott kiadás, mely 2017 áprilisáig támogatott.

Melyik az az újdonság, amely bekerült ebbe a kiadásba, és amelynek megvalósítására a legbüszkébb vagy?

Az irodalmi Braille támogatásra nagyon büszke vagyok, mivel azzal, hogy a Liblouis projekthez csatlakozva elkészítettük Német Dávid és Torma Zsolt kollégámmal a Liblouis magyar irodalmi Braille táblát, minden szabad szoftver projekt számára hozzáférhetővé tettük a magyar nyelvű Braille szövegek irodalmi Braille alakban történő megjelenítését. A magyar irodalmi Braille tábla immár nem csak a BeLin 3.0 kiadás, hanem a Liblouis 2.5.1-es stabil verziójának is része, így a jövőben ez a lehetőség minden Linux disztribúcióban elérhető lesz. Sokat dolgoztunk ezen a projekten, a táblát én 2011 júniusától kezdtem el megtervezni és elkészíteni.

Biztatunk mindenkit, hogy ismerkedjen a BeLin legújabb kiadásával, és ossza meg tapasztalatait a fejlesztőkkel!

A Beszélő Linux sikere

2009. szeptember 1-jén a Nemzeti Táncszínházban átadták az IT BUSINESS Leadership Award díjakat.

IT Business Leadership Award Logo

Az idei nyertesek: az Atigris Kft., a HP Magyarország Kft., az MKB Bank és az IDOM 2000 Konzulens Zrt. közös pályázata, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány, valamint a T-Systems.

Az IT Business Magazin 2004-ben alapította az IT Business Leadership Award díjat, mely mára már rangos iparági elismeréssé vált, amit az is fémjelez, hogy az idén tizenheten pályáztak bevezetett projektekkel és termékfejlesztésekkel. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány a BeLin, azaz a Beszélő Linux újabb, 1.5-ös verziójával vívta ki a nyolctagú, független zsűri elismerését. Indoklásuk szerint a BeLin társadalmi hasznossága nem kérdőjelezhető meg, hozzájárul az informatika és a számítógép-használat szélesebb körű elterjedéséhez. A Beszélő Linux 1.0, illetve 1.5-ös verziójának fejlesztője Hammer Attila, az Alapítvány munkatársa volt.  A termékfejlesztés (kis- és közép vállalati kategória) nyertesét a BeLin 1.5-ös verziójáról kérdeztük.

Bemutatkozik a fejlesztő

- Mikor kezdtél ezzel a fejlesztéssel foglalkozni?

- 2008 januárjától foglalkozom a rendszer fejlesztésével.

- Mi a tapasztalat, a látássérültek körében mennyire terjed a Beszélő Linux?

- Én úgy gondolom, hogy ez egy hosszú távon eredményt hozó folyamat lesz. Egy év alatt ezzel kapcsolatban még nem lehet következtetéseket levonni. Minél tökéletesebb lesz idővel a rendszer, annál többen próbálhatják ki, főleg hogy a rendszer ingyenesen hozzáférhető, lehetőségeinkhez képest jól dokumentált, veszíteni valójuk nincs a felhasználóknak. Hosszú távon a hordozható netbookok a rendszer érdekes felhasználását jelenthetik. A felhasználó magánál tarthat egy relatíve kisméretű számítógépet, melyet teljes értékű módon használhat, ingyenes jogtiszta szoftverkörnyezettel. Egy másik izgalmas alkalmazása a rendszernek az USB indítólemez Készítő alkalmazás, mely az Ubuntu 8.10-es verziójától kezdve a rendszer része. Ezzel az alkalmazással lehetőség van egy olyan bootolható pendrive-ot készíteni, mellyel bármilyen USB-ről bootolni képes számítógépnél a felhasználó elindíthatja a saját rendszerét, minden alkalommal a megszokott munkakörnyezete fogadja, mivel a beállítások tárolódnak. Így a felhasználó például a teljes levelezését, dokumentációját bármikor zsebre teheti és magával viheti.

- A Beszélő Linux megjelenése után megkeresték-e a látássérült felhasználók, ha igen milyen kérésekkel és tapasztalatokkal?

- A levelezési listát az ingyenes terméktámogatásra használjuk. A megkeresések vegyesek: a felhasználók legtöbbször konkrét problémák megoldásával kapcsolatban kérnek tanácsot, de volt olyan is, amikor egy visszajelzés tartalmazott egy jó ötletet is, amit meg lehetett valósítani az új kiadásban. Erre egy példaként említhetném az asztali ikonok problémáját és a kibővített billentyűparancs készletet. Az ubuntu.hu web-fejlesztőinek áldozatkész munkáját dicséri az akadálymentes www.ubuntu.hu honlap is, így nem kifejezetten akadálymentesítéssel kapcsolatos problémákkal kapcsolatban a felhasználók ott is kérhetnek segítséget a fórum szekcióban. Az 1.0 verzióhoz képest igyekeztem részletesebb dokumentációt is készíteni. Köszönetet kell mondanom az 1.5-ös változatot kitartóan tesztelő önkéntes felhasználóknak, akik szorgalmasan eljuttatták nekem tapasztalataikat, név szerint: erkó Norbertnek, Bonta Lászlónak, Újfalusi Zoltánnak, Velegi Istvánnak, Tornajjai Jánosnak és Ócsvári Áronnak.
A rendszer fejlesztésében való közreműködésért köszönetet kell mondanom Szelinger Tamásnak és Torma Zsoltnak.
Nem szabad azonban megfeledkeznünk azokról az önkéntes fordítókról sem, akik verzióról verzióra ingyen végzik az Ubuntu változatok honosítását, köszönet lelkiismeretes munkájukért.

Nyomtatás gomb Nyomtat