Közhasznú tevékenységeink » Adományozás

 

Adományozás

Az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a látássérült embereknek az informatika kínálta lehetőségek terén. Ahhoz, hogy a vak és a gyengénlátó ember a számítástechnika egyenértékű felhasználója lehessen, speciális képernyőolvasó és -nagyító szoftverekre van szükség. Az alapítvány az elmúlt közel tizennégy éves tevékenysége során számos speciális szoftver honosításában, forgalmazásában, és adományozásában ért el sikereket.

Szomorú tény, hogy a látássérülteknek kifejlesztett speciális szoftvereket piaci áron csak nagyon kevés vak és gyengénlátó ember tudja megvásárolni. Az alapítvány fennállása óta ezért számos pályázatot írt ki látássérült emberek számára, melyek eredményeként sokan adományként kaphatták meg ezeket a programokat, megkönnyítve így a tanulást, a munkába állást és a szabadidő hasznos eltöltését. Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkájának köszönhetően „láthatóvá válik a világ” a látássérült emberek számára is.

Az alábbiakban adományozási tevékenységünk összefoglalóival ismerkedhet meg. Az ennél részletesebb adatok alapítványunk közhasznúsági beszámolóiban érhetőek el.

2015.

Szoftveradományozás látássérült magánszemélyek részére

2015 őszén vak és gyengénlátó magánszemélyek számára írtunk ki szoftveradományozási pályázatot. A JAWS for Windows képernyőolvasó program 15-ös verziójára lehetett pályázni (17-es hitelesítéssel), a képernyőnagyító programot igénylők pedig a MAGic 13.0 szoftverre nyújthattak be pályázatot.

A látássérült közösség tagjait is megszólítottuk, azzal az eltökélt szándékkal, hogy ez alkalommal minden pályázó igényét kielégíthessük. Megkértük a vak és gyengénlátó számítógép-felhasználókat, akik valamilyen okból már nem használják a korábban nyert képernyőolvasó- vagy –nagyító szoftverüket, ajánlják fel ezeket egy leendő nyertes számára, akinek így megkönnyítik a tanulását, munkavégzését. A látássérült közösség összefogásának köszönhetően mind a 449, érvényes pályázatot benyújtó jelentkező számára biztosítani tudtuk a jelenleg legkorszerűbb, magyarul használható JAWS és MAGic programot vagy azok frissítéseit.

A nyertesek 2015 decemberében és 2016 januárjában, e-mailen vagy postai úton kapják meg nyereményüket. 

 

2014.

Képernyőolvasó- és nagyító programok adományozása intézmények számára

Alapítványunk minden évben adomány formájában igyekszik eljuttatni a vak és gyengénlátó emberekhez a legkorszerűbb, magyarul is használható képernyőolvasó és nagyító szoftvereket. Fontosnak tartjuk, hogy a magánszemélyek mellett azokat az oktatási intézményeket, rehabilitációs központokat és érdekképviseleti szervezeteket is felszereljük a legaktuálisabb képernyőolvasó és –nagyító programokkal, amelyekben vak és gyengénlátó felhasználók ismerkednek a „vakos” informatikával, illetve ahol látássérült emberek dolgoznak. Ezt figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy 2014-ben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét valamint tagegyesületeit, továbbá a vak és gyengénlátó diákokat oktató speciális iskolákat valamint a vidéki rehabilitációs központokat támogatjuk szoftveradománnyal. 2014-ben összesen 222 darab JAWS képernyőolvasó és MAGic képernyőnagyító szoftvert és frissítést adományoztunk a vak és gyengénlátó embereket segítő intézményeknek.

Irodai munkához alkalmas számítógépek adományozása

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány a nyári időszakban összesen 46 darab számítógép-csomagot adományozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) központjának és 22 megyei egyesületének.

Az adomány-csomagok átvizsgált, használt számítógépekből és monitorokból, valamint a szokásos perifériákból: billentyűzetből, egérből és aktív sztereó hangfal párokból  álltak. Az adomány része volt továbbá az alapítvány által fejlesztett Beszélő Linux disztribúció legfrissebb kiadása is.

Az adomány PC-k és monitorok jelentős része az OTP Hungaro-Projekttől érkezett az alapítványhoz, ahol szakszerű átvizsgálás után felújításra kerültek. A komplett adomány-csomagokat az alapítvány futárszolgálattal szállíttatta házhoz az egyesületek irodáiba.

Az adományoknak köszönhetően az MVGYOSZ-ben és vidéki egyesületeiben bővült az irodai munkához használható számítógépes munkaállomások köre, de vak és gyengénlátó tagjaik részére is kihelyezhették vagy tovább adományozhatták ezen eszközöket.

 

2013.

Képernyőolvasó és nagyító programok, programfrissítések, valamint digitális diktafonok és fejhallgatók adományozása

Alapítványunk egyik fő célja, hogy minél több vak és gyengénlátó ember számára biztosítson képernyőolvasó- és –nagyító szoftvereket, amelyek nélkülözhetetlenek számukra a tanuláshoz, munkavégzéshez, a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Lehetőségeinkhez mérten minden évben igyekszünk szoftvereket és hardvereket adományozni vak és gyengénlátó diákok, felnőttek számára.

A 2013-as év különösen sikeres volt az adományozás szempontjából, hiszen két pályázatot is meghirdettünk, és mindkettőt rendkívüli érdeklődés övezte.

Szoftveradományozási pályázatunkon a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító szoftvereknek a pályázat kiírása idején legújabb, magyar nyelvű verzióira pályázhattak a résztvevők. Nemcsak új licenceket lehetett igényelni, hanem a két szoftver korábbi verzióinak frissítését is.

Büszkék vagyunk arra, hogy összesen 360 vak és gyengénlátó embernek juttathattunk JAWS- és MAGic program licenceket valamint e szoftverek frissítéseit összesen 57 millió Forint értékben. Pályázati nyerteseink között megtalálhatók diákok, dolgozó és a munka mellett tanuló felnőttek, munkát keresők és az idősebb korosztály képviselői is. Örömünkre szolgál, hogy a látássérült pályázók minden rétege és korosztálya számára láthatóvá tudtuk tenni a világot képernyőolvasó- és nagyító szoftverek segítségével.

Másik pályázatunkon digitális diktafonra és fejhallgatóra pályázhattak a résztvevők. Ez a pályázatunk elsősorban a diákok körében volt népszerű, akik számára a diktafon szinte nélkülözhetetlen segédeszköz a tanórákon történő jegyzeteléshez. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a diktafonok a vak és gyengénlátó diákok speciális iskoláiban tanuló fiatalokhoz is eljussanak, hiszen az integráltan tanulók mellett nekik is nagy segítséget nyújt a diktafon a mindennapokban. 2013-ban összesen 157 nyertes számára juttattunk diktafonokat és fejhallgatókat.

Honlapunkon beszámoltak a diktafon- és a szoftverpályázat nyertesei arról, hogyan teszi könnyebbé életüket a pályázati nyeremény. Köszönjük mindenkinek a hozzájárulást a 2013-as évi pályázatok sikeréhez. Bízunk abban, hogy támogatóink és önkénteseink segítségével 2014-ben is lehetőségünk lesz egy hasonlóan sikeres pályázat lebonyolításához.

2012.

Optikai karakterfelismerő szoftverek adományozása

Az adományozási tevékenység eredményeként 2012-ben 16 látássérült magánszemély kapott Omnipage Pro 14.0 optikai karakterfelismerő programot. Az elnyert szoftvereket kuratóriumunk döntése értelmében ingyenesen bocsátottuk a pályázók rendelkezésére.

Az adományszoftverek jelentősége, hogy használatukkal sík nyomtatásban megjelent anyagokat, újságcikkeket, tananyagokat, akár teljes könyveket tudunk hozzáférhetővé tenni a látássérültek számára ezzel a technikai megoldással, segítve ezzel kulturálódásukat, tanulmányaik előrehaladását.

Digitális diktafonok és fejhallgatók adományozása

Alapítványunk felkérést kapott a Vakok Általános Iskolájától, hogy adományeszközök felajánlásával támogassa a „Látássérült tanulók gépírás- és szövegszerkesztés bajnoksága 2012.” elnevezésű rendezvényt.

Az adományozás célcsoportját a verseny négy kategóriájában első és második helyezést elérő vak diákok alkották. A négy első helyezett részére egy-egy digitális diktafont, míg a második helyen végzett diákok részére jó minőségű, mikrofonos fejhallgatókat adományoztunk.

A diákok tanulmányaik és mindennapi életük során egyaránt hasznosíthatják az adományeszközöket, a digitális diktafonnal hangjegyzeteket, emlékeztetőket tudnak rögzíteni, a mikrofonos fejhallgatóval pedig a hagyományos és digitális médialejátszó készülékeiket vagy számítógépüket tudják használni. Mindez csökkenti a látássérültségükből adódó hátrányaikat, és javítja esélyegyenlőségüket az oktatásban és mindennapi életükben.

PAC Mate Omni jegyzetelőgépek hardveres frissítésének adományozása

A Freedom Scientific cég által gyártott és forgalmazott PAC Mate jegyzetelő-gép egy kifejezetten a vak emberek igényeihez igazított hordozható kézi számítógép, amely beépítve tartalmazza a JAWS for Windows képernyőolvasó szoftvert és kompakt módon csatlakoztathatóak hozzá a PM 20 és 40 cellás Braille-kijelző berendezések.

Alapítványunk adományszervező munkájának eredményeként az amerikai gyártó cég felvállalta a korábbi jegyzetelő-gépek ingyenes hardveres frissítését az ezt igénylő magyar felhasználók részére. Elvégeztük az igényfelmérést, és 2012 őszén tizenhárom jelentkező számára tettük lehetővé a készülékcserét. Az adományozottak között ott voltak a vak és gyengénlátó diákok speciális, budapesti általános iskolái, valamint közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató látássérült tanulók, a Búzavirág Alapítvány, a Siketvakok Országos Egyesülete és 5 magánszemély.

Az adományozás kedvezményezettjei ingyenesen juthattak hozzá a legújabb, több százezer forint értékű PAC Mate Omni jegyzetelőgéphez, amelyet önerőből valószínűleg nem tudtak volna beszerezni. A hordozható eszköz viszont nagy segítséget nyújt az alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményekben tanuló vak és gyengénlátó diákok, és a látássérült tanárok számára azzal, hogy megkönnyíti az órai jegyzetek elkészítését.

2011.

A 2011. évi közhasznú tevékenységünk során jó minőségű, használt asztali számítógépeket, képernyőolvasó és nagyító szoftvereket, szoftverfrissítéseket, Microsoft Windows XP Pro operációs rendszereket, valamint optikai karakterfelismerő programokat adományoztunk látássérült személyeknek és egy látássérültügyi, érdekképviseleti egyesületnek.

Hardver és szoftver adományainkkal 2011-ben több mint száz látássérült magánszemélyt támogattunk. Továbbá egy kereskedelmi bankkal közös adományozásunk révén a Vakok és gyengénlátók Veszprém megyei Egyesületének nyújtottunk támogatást.

Kiemelt adományozási projektjeink:

2011/hszg/1 kódjelű és „Informatikai eszközök (hardver) adományozása az Elemi Rehabilitációs Központok informatikai kurzusain sikeresen részt vett látássérült személyek számára” elnevezésű pályázat

A pályázatban felkértük a Magyarországon működő - látássérült emberek részére elemi rehabilitációs szolgáltatásokat nyújtó - kilenc központot, tegyenek ajánlást 2-2 személyre, akik megítélésük szerint megfelelnek a pályázati feltételeinknek és leginkább hasznosítani tudnák adományunkat. A központok vezetői és informatikai oktatói örömmel fogadták megkeresésünket, és közvetítették felhívásunkat vak és gyengénlátó ügyfeleik felé. Az együttműködés eredményeként 18 nyertest hirdethettünk. A használt asztali számítógépeket jogtiszta Microsoft Windows operációs rendszerrel láttuk el, valamint 17”-os, illetve 19”-os hagyományos monitorral, billentyűzettel, egérrel és aktív hangfalpárral egészítettük ki. A 18 nyertes közül a hivatalos átadó ünnepségen, 14-en jelentek meg. A nyertesek közül 3 fő nem élt a felajánlott ingyenes házhozszállítási lehetőséggel, és személyesen vette át adományát, a többieknek futárszolgálatos kiszállítással juttattuk el a konfigurációkat.

2011/hszg/2 kódjelű és „Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete részére az ERSTE Bank és az Infoalap által társadományozóként nyújtott adományeszközök” elnevezésű pályázat

Az Erste Bank budapesti központja 2010 őszén 10 db használt, asztali számítógépet ajánlott fel a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete részére, hogy azokat adományozza tovább látássérült tagjai számára. Ezt követően az egyesület vezetője, Csehné Huszics Márta azzal a kéréssel kereste meg alapítványunkat, hogy nyújtsunk segítséget a felajánlott eszközök elszállításában, átvizsgálásában és szükség esetén kiegészítésében.
2011 tavaszán került sor a gépek átvizsgálására, jogtiszta operációs rendszerrel való ellátására és a szokásos programok feltelepítésére. A 10 db teljes konfiguráció kialakításához még szükséges 10 db Windows XP licencet, monitort és aktív hangfalpárt, valamint 1 db billentyűzetet alapítványunk biztosította. Az együttműködésben végrehajtott eszköz-adományozás egy átadási ünnepséggel zárult, amely 2011. április 19-én került megrendezésre az egyesület veszprémi irodájában.

"JAWS és MAGic szoftverlicencek és szoftverfrissítések adományozása" elnevezésű és 2011/FS kódjelű pályázat

A 2011 szeptemberében meghirdetett szoftveradományozási pályázatunkra összesen 499 pályázat érkezett, új JAWS képernyőolvasó és MAGic képernyőnagyító szoftver licencre és frissítésre, társpályázókkal együtt a pályázók száma összesen 520 fő volt.
A formai és tartalmi értékelést követően a kuratórium 68 db új JAWS licence, 72 db új MAGic licence adományozását, és az összes szoftverfrissítési igény teljesítését jóváhagyta. Az elbírálás szigorú pontozás alapján történt, figyelembe véve, hogy az illető tanuláshoz, munkavégzéshez, önkéntes munkához vagy a szabadidő hasznos eltöltéséhez kéri a speciális szoftvereket, frissítéseket.
Az adományok egy részét személyesen, többségét postai úton vehették át a támogatott pályázók.

Optikai karakterfelismerő programok adományozása

A Nuance-Recognita Zrt-vel, a Recognita optikai karakterfelismerő szoftvercsalád gyártójával kötött megállapodás alapján 2001 májusától a Recognita Alapítvány helyett már az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány végzi a cég szoftvereinek adományozását. E munka eredményeként 2011-ben 8 látássérült magánszemély kapott Omnipage Pro 14.0 optikai karakterfelismerő programot. Az elnyert szoftvereket kuratóriumunk döntése értelmében ingyenesen bocsátjuk a pályázók rendelkezésére.

2010.

Ebben az évben öt különböző adományozási projektje volt alapítványunknak, melyek során összesen 10,5 millió forint értékben adományozunk különböző informatikai eszközöket.

2009-es adományozási projekt lezárása

A 2009 őszén indult adományozási projektünk keretében összesen 203 db hardver és szoftver eszköz adományozását jelentettük be 216 látássérült magánszemély részére. A JAWS for Windows 9.0 képernyőolvasó és a MAGic 11.0 képernyőnagyító szoftverek többségét, valamint a látássérült diákoknak adományozott laptopokat még 2009-ben átadtuk nyerteseinknek.

2010-ben került sor a projektben adományozott többi eszköz, így a használt számítógépek házhozszállítására 57 nyertesünk számára. A használt asztali számítógépeket jogtiszta Microsoft Windows operációs rendszerrel láttuk el, valamint 17”-os, illetve 19”-os hagyományos monitorral, billentyűzettel, egérrel és aktív hangfalpárral egészítettük ki. A nyereményeket az ország egész területén, a nyertesek számára ingyenesen szállíttattuk házhoz. Hasonlóképpen 2010-ben postáztuk ki az elnyert JAWS for Windows és MAGic szoftverfrissítéseket.

Diktafon adományozás az MVGYOSZ kistérségi egyesületei számára

Alapítványunk 2009. októberében hirdetett pályázatot digitális diktafonok adományozására a látássérült személyek érdekvédelmével foglalkozó kistérségi egyesületek számára. A projekt keretében összesen 68 kistérségi egyesület kapott 3-3 db digitális diktafont az egyesület saját céljaira. Az eredményhirdetésre 2010. januárban került sor, az eszközöket 2010 tavaszán küldtük el a nyertesek számára.

Pótpályázat használt számítógépek adományozására, látássérült magánszemélyek részére

Alapítványunk 2010 őszén pótpályázatot hirdetett azon látássérült magánszemélyek számára, akik 2009-ben érvényes pályázatot adtak be hozzánk használt számítógépre, pályázatukat azonban forráshiány miatt kénytelenek voltunk elutasítani. A pályázati projekt kezdetén az Est Média Group Kft. összesen 60 monitort adományozott alapítványunknak, majd további 2 monitor adományt kaptunk az Amron Kohlmann & Young cégtől.

Az adományozási projekt keretében összesen 67 pályázót támogatott az alapítvány, akik a korábbiakhoz hasonló konfigurációt kaphattak: jogtiszta Microsoft Windows operációs rendszerrel telepített asztali számítógépet, 17”-os vagy 19”-os hagyományos monitorral, valamint billentyűzettel, egérrel és aktív hangfalpárral együtt. A nyertesek számára az eszközöket ingyenesen szállíttattuk házhoz az ország egész területén.

Szkenner és optikai karakterfelismerő szoftver adományozása az MVGYOSZ tagegyesületei számára

Alapítványunk az MVGYOSZ tagegyesületeinek irodai munkáját kívánta támogatni egy-egy eszközcsomaggal, amelyek egy használt szkenner készüléket és egy Nuance Omnipage pro 14.0 optikai karakterfelismerő szoftvert tartalmaztak. A felajánlással összesen húsz tagegyesület élt. Az adomány eszközök többségét az egyesületek számára az MVGYOSZ 2010 november 15-i EET (Egyesületi Elnökök Tanácsa) ülésén adtuk át, a többit ingyenesen házhoz szállíttattuk számukra.

Optikai karakterfelismerő programok adományozása

A Nuance-Recognita Zrt-vel, a Recognita optikai karakterfelismerő szoftvercsalád gyártójával kötött megállapodás alapján 2001 májusától a Recognita Alapítvány helyett már az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány végzi a cég szoftvereinek adományozását. E munka eredményeként 2010-ben 25 látássérült magánszemély kapott Omnipage Pro 14.0 optikai karakterfelismerő programot. Az elnyert szoftvereket kuratóriumunk döntése értelmében ingyenesen bocsátjuk a pályázók rendelkezésére.

2009.

A 2009. évi közhasznú tevékenységünk során jó minőségű, használt asztali és hordozható számítógépeket, képernyőolvasó és nagyító szoftvereket, szoftverfrissítéseket, Microsoft Windows XP Pro operációs rendszereket, Microsoft Office 2003 Pro irodai programcsomagokat valamint optikai karakterfelismerő programokat adományoztunk látássérült személyeknek és az érdekképviseletüket ellátó civil szervezeteknek. Adományainkkal 2009-ben közvetlenül 265 magánszemély támogatásáról döntöttünk, közülük a 2009-es naptári év során 118-an vették át nyereményüket. Továbbá közel tizenötezer vak és gyengénlátó személyt képviselő 21 civil szervezetnek nyújtottunk támogatást összesen 29 millió Ft értékben.

Használt számítógépek adományozása

A 2008-as használt számítógépes pályázatunkon nem nyert pályázóink közül 22 főt sorsoltunk ki. Számukra 2009 júniusában jogtiszta Microsoft Windows operációs rendszerrel telepített asztali számítógépeket adományoztunk monitorral, billentyűzettel, egérrel és aktív hangfallal. A nyereményeket futárszolgálat segítségével, a nyertesek számára ingyenesen szállíttattuk ki az ország egész területére.

Szoftver-adományozás a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és tagegyesületei számára

A még 2008-ban indított szoftveradományozási projektünk célja az volt, hogy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét és tagegyesületeit jogtiszta szoftverekkel lássuk el. Partnereinkkel (Microsoft Magyarország Kft. és Freedom Scientific BLV Group LLD) közösen összesen 243 db szoftvert és szoftver-frissítést adományoztunk 2009-ben az országos szövetség központja és 20 tagegyesülete részére. Az adományozott eszközök: 53 db JAWS for Windows 9.0 program és frissítés, 24 db MAGic 11.0 képernyőnagyító szoftver és frissítés, 79 db Microsoft Windows XP Pro operációs rendszer, 87 db Microsoft Office 2003 Pro irodai programcsomag. Az MVGYOSZ és a szoftveradományozási projektbe bekapcsolódó húsz tagegyesület közel tizenötezer látássérült magánszemély érdekképviseletét látja el.

Informatikai eszközök adományozása látássérült magánszemélyek részére

2009 decemberében, karácsonyi adományozási ünnepségünkön összesen 203 db hardver és szoftver eszköz adományozását jelentettük be 216 látássérült magánszemély részére. A JAWS for Windows 9.0 képernyőolvasó és a MAGic 11.0 képernyőnagyító szoftverek többségét, valamint a látássérült diákoknak adományozott laptopokat még 2009-ben átadtuk nyerteseinknek. A használt számítógépeket 2010 első hónapjaiban szállíttattuk házhoz a sikeresen pályázóknak. A jogtiszta Microsoft Windows operációs rendszerrel telepített 71 db asztali PC-t, 17”-os, illetve 19”-os hagyományos monitorral, valamint billentyűzettel, egérrel és aktív hangfalpárral együtt az ország egész területén, a nyertesek számára ingyenesen szállíttattuk házhoz. A szoftverfrissítéseket 2010-ben postáztuk ki nyerteseinknek.

Optikai karakterfelismerő programok adományozása

2009-ben 23 látássérült magánszemély kapott OmniPage Pro 14.0 optikai karakterfelismerő programot. Az elnyert OCR szoftvereket kuratóriumunk döntése értelmében ingyenesen bocsátjuk a pályázók rendelkezésére. A Nuance-Recognita Zrt., alapítványunk kiemelt támogatója, immár húsz éve támogatja a hazai látássérülteket optikai karakterfelismerő szoftvereinek térítésmentes felajánlásával.

2008.

A 2008. évi közhasznú tevékenységünk során jó minőségű használt számítógépeket, képernyőolvasó és nagyító, valamint optikai karakterfelismerő szoftvereket, továbbá speciális hardver eszközöket és digitális diktafonokat adományoztunk látássérült embereknek. Hardver és szoftver adományainkkal 2008-ban összesen 458 látássérült személynek és 23 intézménynek nyújtottunk támogatást, melynek becsült összértéke 15.392.000 Ft.

Használt számítógépek adományozása

2008-ban alapítványunk pályázati úton összesen 160 db használt számítógép konfigurációt adományozott látássérült embereknek. Az átvizsgált és kijavított Pentium III-as és Pentium 4-es számítógépeket sikeresen megpályázók 2008 nyarán, illetve 2008 decemberében vehették át a nyereményeket. A jogtiszta Microsoft Windows operációs rendszerrel telepített 160 db asztali PC-t, 17”-os, illetve 19”-os hagyományos monitorral, valamint billentyűzettel, egérrel és aktív hangfalpárral együtt az ország teljes területén ingyenesen szállíttattuk házhoz a nyerteseknek. Az adományozás 2008. évi értéke: 6.101.000 Ft.

Optikai karakterfelismerő programok adományozása

2008-ban 34 látássérült magánszemély kapott OmniPage Pro 14.0 optikai karakterfelismerő programot. Az elnyert OCR szoftvereket kuratóriumunk döntése értelmében továbbra is ingyenesen bocsátjuk a pályázók rendelkezésére. A Nuance-Recognita Zrt., alapítványunk kiemelt támogatója, immár tizenkilenc éve támogatja a hazai látássérülteket optikai karakterfelismerő szoftvereinek térítésmentes felajánlásával. Az adományozás 2008. évi értéke: 680 ezer Ft.

Digitális diktafonok adományozása

A Nuance-Recognita Zrt. által az alapítványnak adományozott több száz Simsline márkájú digitális diktafonból 2008-ban összesen 361 db került kiosztásra. A diktafonok közül 243 db digitális diktafont adományoztunk speciális általános iskolák és szakiskolák tanulói részére, az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban integráltan tanuló, valamint a középiskolákban és a felsőoktatásban, nappali, esti és levelező tagozaton tanuló látássérült diákok számára.

A diktafonokat a diákok pályázat útján nyerték el, a nyereményeket 2008 decemberében postán, illetve a speciális iskolákon keresztül juttattuk el a nyerteseknek. Szintén a 2008-as év során 110 db digitális diktafont a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületei kaptak az alapítványtól saját használatra. Az adományozás célja az volt, hogy a digitális diktafonok segítsék az egyesületek alkalmazottait, illetve az egyesületi tagokat a látássérült közösség érdekében kifejtett munkájuk során. A Vakok Állami Intézete „Fehér Bot hetek” c. programja alkalmával rendezett vetélkedő nyertesei között 8 db digitális diktafont osztottunk ki. Az adományozás 2008. évi értéke: 7.220.000 Ft.

Képernyőolvasó, képernyőnagyító programok adományozása

A 2007 szeptemberében meghirdetett informatikai eszközadományozási pályázatunk sikeres pályázói közül 13-an 2008-ban vették át nyereményüket. Az adományozás értéke: 729 ezer Ft.

2007.

Ebben az évben bővült az adományozott eszközök köre, közhasznú tevékenységünk során immár Braille-kijelzőket is adományoztunk látássérült embereknek. Hardver- és szoftveradományozással, ill. eszközvásárlási támogatással 519 látássérült ember számára nyújtottunk támogatást 15.184.665 forint értékben.

Optikai karakterfelismerő programok adományozása

2007-ben 71 látássérült magánszemély kapott OmniPage Pro 14.0 karakterfelismerő programot 1.420.000 Ft értékben.

A JAWS for Windows képernyőolvasó 6.20 verziójának adományozása

A 2007 szeptemberében kiírt pályázatunkra 128 fő pályázott Standard vagy Professional licenszre, illetve verzió- és típusfrissítésre. Összesen 36 fő vehetett át adományt 2.841.554 Ft értékben.

Képernyőnagyító programok adományozása

A MAGic 10.5 verzióra való áttérést a szoftver minden korábbi felhasználójának ingyenesen felkínáltuk, feltéve, hogy a frissítés alapját képező szoftver jogtiszta. A lehetőséggel 29 fő élt. A 2007 őszén meghirdetett informatikai eszközpályázatunkon 35 fő pályázott a MAGic 10.5 Standard vagy Professional szoftverre. Összesen 17 fő nyert 985.563 Ft értékben.

Speciális hardver eszközök adományozása

Alapítványunk kínálatában 2007-ben jelent meg az OPAL digitális kézinagyító, amely más termékeinkhez (pl. JAWS, MAGic) az amerikai Freedom Scientific cég terméke. Ugyancsak a Freedom Scientific terméke a PAC Mate hordozható Braille-kijelző, amely 20 és 40 cellás változatban is elérhető.

A 2007. évi pályázatunkra 104 fő nyújtott be pályázatot OPAL digitális kézinagyító kedvezményes megvásárlására és négy fő a PAC Mate 20 cellás Braille-kijelző térítésmentes adományozására. Az összesen 24 sikeres pályázó közül 2007-ben 21 fő vehette át az adományozott eszközt. Az adományozás összértéke: 1.831.549 Ft.

Digitális diktafonok adományozása

A Nuance Recognita Zrt. az elmúlt évben több száz Cenix és Simsline digitális diktafon adományozásával támogatta alapítványunkat. Ezek felhasználásával tudtuk jutalmazni azokat a számítógép felhasználókat, akik 2006-ban közzé tett adatlapunkra válaszoltak. A 461 válaszadóból az első 405 fő részesült az adományból. Az adományozás 2007. évi összértéke 8.100.000 Ft.

Használt számítógépek adományozása

2007-ben alapítványunk pályázati úton összesen 75 használt számítógép konfigurációt adományozott látássérült embereknek. Az átvizsgált és kijavított, többségében Pentium 4-es számítógépeket sikeresen megpályázók decemberben vehették kézhez az értesítést. A 61 db Pentium 4-es és 14 db Pentium III. asztali PC-ket 17”-os hagyományos monitorral, valamint billentyűzettel, egérrel és aktív hangfalpárral együtt az ország teljes területén ingyenesen szállíttattuk házhoz 2008 márciusában. Továbbá egy magánszemély eseti adományként számítógép alkatrészeket kapott alapítványunktól. Az adományozás 2007. évi értéke: 6.000.000 Ft.

2006.

Több 2005-ös pályázati nyertes csak 2006-ban vehette át nyereményét. Ebben az évben az adományozott használt asztali és hordozható számítógépek, képernyőolvasó és nagyító szoftverek és digitális diktafonok összértéke 5.778.719 Ft volt.

Optikai karakterfelismerő programok adományozása

Ebben az évben 16 látássérült magánszemély kapott OmniPage Pro 14.0 optikai karakterfelismerő programot. További 40 főt regisztráltunk, akik 2007 tavaszán vehették át nyereményüket. Magánszemélyek az előírt feltételek megléte mellett ingyenesen pályázhattak.

Képernyőnagyító programok adományozása

Egy gyengénlátó magánszemély, valamint a Gyengénlátók Általános Iskolája (Budapest) kapott egy-egy MAGic Professional képernyőnagyító programot. Egyúttal frissítettük az előző évben az iskolának adományozott nyolc db 8.0 MAGic képernyőnagyító programot.

A JAWS for Windows 6.20 képernyőolvasó program adományozása

A budapesti Gyengénlátók Általános Iskolájának adományoztunk egy db JAWS for Windows, 5 licenszes helyi csomag Standard verzióról Professional verzióra való frissítést.

Digitális diktafonok adományozása

A Nuance Recognita Rt. 2006-ban több száz Cenix és Simsline márkájú digitális diktafon adományozásával támogatta Alapítványunkat. A cég felajánlásának köszönhetően ezekkel az eszközökkel tudtuk jutalmazni azokat a látássérült számítógép felhasználókat, akik a 2006-ban kétszer is meghirdetett adatgyűjtő kérdőíveinket kitöltötték és szervezetünkhöz visszajuttatták. A 72 megszólított gyengénlátó magánszemélyből 36 fő válaszolt. Ők egyenként egy 20.000 Ft értékű Cenix márkájú digitális diktafont kaptak alapítványunktól. A nyertesek postai úton vehették át adományukat.

2006 őszén a számítógépet rendszeresen használó vak és gyengénlátó emberek körében készült újabb felmérés. A válaszolók digitális diktafonokat kaptak adományként. A 20.000 Ft értékű diktafonokat 2007. február és március során juttattuk el a nyerteseknek. Az adományozás 2006. évi értéke 720.000 Ft.

2005.

Optikai karakterfelismerő programok (OCR) adományozása

Erre az időszakra már összesen 900 db OCR programot adományozott alapítványunk a látássérült embereknek közel 110 millió forint értékben.

A MAGic 9.3 képernyőnagyító szoftver adományozása

Alapítványunk miután honosította, 2005-ben 46 db MAGic 9.3 Standard képernyőnagyító programot adományozott 6,5 millió forint értékben. Ebben az évben valamennyi képernyőnagyító program látássérült magánszemélyekhez került.

A JAWS for Windows 6.20 képernyőolvasó szoftver adományozása

Ebben az évben elkészült a JAWS for Windows harmadik magyar nyelvű változata, a 6.20-as verzió. Ebből 75 vak magánszemélynek adományoztunk 18 millió forint értékben.

Használt számítógépek adományozása

Alapítványunk 2005-ben pályázati úton 104 használt számítógép konfigurációt adományozott látássérült embereknek. Az eszközök átvizsgált és kijavított Pentium III. típusú számítógépek voltak. Továbbá a kiírásban szereplő Pentium II. helyett egy kategóriával fejlettebb, Pentium III-as asztali PC-ket és hordozható számítógépeket adományoztunk 2006 tavaszán összesen 3,5 millió forint értékben.

2004.

Optikai karakterfelismerő programok

A Recognita karakterfelismerő szoftvercsaládból összesen 89 látássérült magánszemély, illetve 31 költségvetési vagy non-profit intézmény kapott adományt. A pályázati úton elnyert adományokat az alapítvány ingyenesen bocsátja a nyertesek rendelkezésére.

MAGic képernyőnagyító program adományozása

Alapítványunk 2003 decemberében és 2004 januárjában a Freedom Scientific cég által felajánlott 19 db MAGic 8.01 Professional képernyőnagyító programot adományozott kétmillió forint értékben. Olyan iskolák, oktatási intézmények részesültek az adományból, amelyek az ország különböző részein élő gyengénlátó gyerekekkel, látássérült felnőttek rehabilitációjával, illetve az adott terület szakember-képzésével foglalkoznak. A gyengénlátó embereknek nagy segítséget jelent a MAGic képernyőnagyító szoftver, amely nem csak elérhetővé, de kényelmessé is teszi a számítógép használatát.

Az adományból az alábbi intézmények részesültek:

·    Gyengénlátók Általános Iskolája és Diákotthona, Pedagógiai Szakszolgálat (Budapest)

·    Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium, Pedagógiai Szakszolgálat (Debrecen)

·    ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola Látássérültek Pedagógiai Tanszéke (Budapest)

·    Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), (Budapest)

·    Vakok Állami Intézete Vakok Elemi Rehabilitációs Csoportja (VERCS), (Budapest)

A JAWS for Windows 4.02 frissített változatának adományozása

A 2004 januárjában elkészült frissített változatot ingyenesen megkapta valamennyi korábbi nyertesünk CD-n. A demo változat letölthető volt honlapunkról, ill. 200 forintért megvásárolható volt MVGYOSZ Segédeszköz-boltjában.

Használt számítógépek adományozása

Alapítványunk 2004-ben pályázati úton száz darab használt számítógép konfigurációt adományozott látássérült embereknek. A gépek közül 55 darab vásárlás, 45 darab pedig felajánlás révén került birtokunkba. Az átvizsgált és kijavított, hangkártyával és CD-olvasóval kiegészített, többségében Pentium II. típusú számítógépeket karácsony előtt adtuk át a nyerteseknek. Mindegyik gép mellé ajándékba adtuk a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító szoftver bemutató változatát.

2003.

Optikai karakterfelismerő programok adományozása

A Scansoft-Recognita Rt-vel, a Recognita optikai karakterfelismerő szoftvercsalád gyártójával kötött megállapodás alapján 2001 májusától a Recognita Alapítvány helyett már az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány végzi a cég szoftvereinek adományozását. Így ebben az évben 65 látássérült magánszemély összesen 66 db, valamint 10 költségvetési vagy non-profit intézmény összesen 16 db OCR programot kapott. A pályázati kiírásnak megfelelő magánszemélyek ingyenesen, az intézmények pedig 5.000 Ft pályázati díj befizetésével pályázhattak. Az elnyert OCR programokat ingyenesen adtuk a pályázóknak.

Használt számítógépek adományozása

Ebben az évben pályázati úton összesen 25 használt számítógépet adományoztunk látássérült embereknek. A kijavított, hangkártyával és CD olvasóval kiegészített Pentium I. számítógépeket májusban vehették át a nyertesek. Az eszközöket a Hungária Biztosító Rt., az Eötvös József Társaság, az Inter-Európa Fejlesztési Kft. és az Országgyűlés ajánlotta fel. Minden számítógép mellé ajándékba adtunk egy-egy JAWS for Windows képernyőolvasó bemutató CD-t.

 

Nyomtatás gomb Nyomtat